14 Юли 2024неделя23:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СОКАР може да купи "Нефтохим"

Не очакваме горивата да поскъпнат, при евентуална сделка, твърдят от БПГА

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 5121

Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР е най-вероятният купувач на "Лукойл Нефтохим Бургас", твърди сайтът Narod.bg, позовавайки се на свой добре информиран източник от властта. Интересът към сделката за придобиване бизнеса на руската компания от азерите датира още от миналата година. Както е известно във вторник "Лукойл" обяви, че е готов  е готова да продаде рафинерията в Бургас. Това гласеше официално съобщение на руската компания. В него се казва, че заради същественото изменение на условията за бизнеса на групата "Лукойл" в България компанията преразглежда стратегията. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса, посочват руснаците.
За продажбата на "Лукойл Нефтохим" се заговори от началото на войната на Русия в Украйна. Една от версиите е, че с официалното излизане на руската компания от страната се цели да се осигури по-лесното намиране на финансиране на проекта за петролопровод между Александруполис и Бургас. В края на април 2023-а азербайджанската държавна петролна компания СОКАР откри офис в София. Веднага след като групата ЛУКойл обяви, че смята да ревизира "стратегията" си за Бъпгария, политици и икономисти посочиха най-вероятния купувач на рафинерията в Бургас - азербайджанския енергиен гигант СОКАР. Първи направи такава прогноза икономистът Евгений Кънев, а вчера сутринта шефът на парламентарнта енергийна комисия Делян Добрев също каза че очаква Азербайджанската компания да стане собственик на рафинерията.
"Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които "ЛУКойл" упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила", твърди Кънев В същото време Българската петролна и газова асоциация (БПГА) сее изненадана от информацията, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. "Ние сме изненадани, защото наскоро на форум те заявиха, че продължават да  работят, че се грижат за пазара. Сега четем нещо друго. Ние също сме изненадани", изтъкна коментира пред БТА шефът на асоциацията Живодар Терзиев.
Според него няма нищо притеснително някой да смени собствеността си. Освен това, ако "Лукойл" продаде бизнеса си в България, не означава, че рафинерията ще спре да работи. Председателят на БПГА изтъкна, че информацията на "Лукойл", че обмисля продажба на бизнеса у нас няма да се отрази на цените на горива на дребно в страната. "Няма причина, защото те и сега са леко надценени като нива", заяви Живодар Терзиев.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ