14 Юли 2024неделя17:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фон дер Лайен:

Не е изключена заплахата от война

Според Париж западните войници в Украйна ще помагат на армията й, без да се бият срещу руснаците

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 7634

"Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена", заяви шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА. "Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели", настоя тя. "Залозите са големи - нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди", призова Фон дер Лайен.
"Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта", увери френският външен министър Стефан Сежурне. Той искаше да разясни думите на президента Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.
Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия... на украинска територия. За тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", заяви Сежурне.
САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“, обяви говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън. Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати войници. Естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в правителството.
Литва обаче посочи, че не е против разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Според министъра на отбраната Арвидас Анушаускас литовски военни могат да обучават там украински войници, но няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.
Изявленията на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна целяха да легализират съществуващото присъствие на специални части от страните на НАТО в Украйна. Това пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназован високопоставен представител на европейската отбрана. "Всички знаят, че западните специални сили (са) в Украйна. Те просто все още не са го признали официално", казва източникът на изданието.
Китайският пратеник за Украйна Ли Хуей ще започне разговори в Русия, Украйна, Полша, Франция, Германия и централата на ЕС за намиране на политическо решение на украинската криза.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ