14 Юли 2024неделя20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Културните дейци отново излязоха на протест

Музиканти, артисти и музейни работници поискаха повече пари за култура в бюджета за следващата година

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 684

Културни дейци, музиканти, артисти и служители на библиотеките и музеите отново излязоха на национален протест под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Сред протестиращите бяха представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и Национален фонд "Култура" към КТ "Подкрепа".  
Протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на културата, а недоволството им е породено от ниския бюджет, предвиден за култура.
Културните дейци имат няколко основни искания. Едно от тях е приемането на законови промени, с които да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения. Те настояват и за осезаемо и устойчиво увеличение на парите за култура, както и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.
По думите на протестиращите заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.
Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заяви, че от 1 ноември не са водени разговори с министъра на финансите и министъра на културата. По думите му Асен Василев бяга като дявол от тамян от сектора и не желае да говори за пари.
Ако исканията на протеста не бъдат изпълнени, ще има нови събирания на недоволството. Протестиращите настояваха и за среща с министър-председателя Николай Денков.
По-късно участниците в протеста се насочиха към пл. "Независимост", където в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" 1 заседаваха народните представители, а в сградата на Министерския съвет на бул. "Княз Александър Дондуков" 1 - правителството.
Актьори и служители от Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен подкрепиха националния протест. "Духовността в България се унищожава бавно от 34 години. Хората на изкуството са водачите в едно общество, те са възрожденците, така както са и учителите", каза Георги Ангелов, председател на Съюза на артистите в Плевен. "Искаме достойно заплащане на нашия труд. Ние се борим за бъдещето на всички, защото народ без култура е народ без бъдеще", каза солистката в Русенската опера Андреана Николова, като Русе също се присъедини към националния протест.
Припомняме, че на 1 ноември - Деня на будителите, културните дейци отново протестираха. Сега те избраха друг празник - Никулден, за да изразят недоволството си.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ