14 Юли 2024неделя23:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Банките ще похарчат 400 млн. лв. за въвеждане на еврото

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 4458

Сравнително добро представяне на българската икономика през 2024 г. с умерен ръст на БВП и продължаващ плавен спад на инфлацията, както и постепенно успокояване на затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка, което ще доведе до плавно покачване на лихвите. Това са очакванията, около които се обединиха представителите на БНБ и търговските банки на конференцията "Банките и бизнесът". В този контекст кредитирането ще продължи да расте и през следващата година, макар и с по-умерени темпове, а ръстът на лихвените проценти по кредити и депозити ще остане плавен, прогнозираха банкерите, като подчертаха и стабилността на системата.
Според представителите на сектора влизането на България към еврозоната от 1 януари 2025 г. е постижима цел, при липсата на нови шокови събития за икономиката, като банковата система има готовност за присъединяването. Банкерите обаче отчетоха необходимостта от по-мащабна разяснителна кампания за ползите от приемането на единната валута и се ангажираха с провеждането на такава през 2024 г. от страна на съсловната им организация. По думите на председателя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова ориентировъчната цена, която кредитните институции ще платят общо за присъединяването към валутния блок, е над 400 млн. лв. Освен това банкерите очакват процесите на консолидация в системата също да продължат, движени от увеличаващата се цена на бизнеса и засилената конкуренция.
"Българската икономика се представи изключително добре през изминалата година. За 2024 г. базовият ни сценарий е за 2.5% ръст на БВП, като очакваме инфлацията да намалее до 5% - в контраст с европейската икономика, за която очакваме растежът да е около 0.5%, а инфлацията - от порядъка на 2.5%", посочи Питър Рубен, който е кънтри мениджър на белгийската KBC Group в България и главен изпълнителен директор на ОББ.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ