12 Август 2024понеделник11:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сиренето по БДС двойно по-скъпо

Новите стандарти за млякото обслужват групови интереси, твърдят млади социалисти

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 2058

Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо. Тази прогноза направи вчера Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите. Нейният колега Динко Господинов прогнозира по-късно, че около 8 лв. за килограм сирене ще плащаме, ако то е произведено по БДС, а близо 12 лв. ще ни струва килограм кашкавал по старата рецепта. Ако се спазва стандартът, то приблизително от 7 литра краве мляко ще се получи килограм сирене, което ще струва най-малко между 7,50 и 8 лв, мотивира се той.
Стандартът за сиренето е готов, но не е ясно кога ще започне да се използва, тъй като у нас все още няма сертифициращ орган, който да удостовери, че продуктът на даден производител действително отговаря на всички условия на БДС.
Млекопреработвателите са готови да започнат да произвеждат сирене по утвърдените държавни стандарти, но все още има административни пречки качественото сирене да се появи на пазара, обясни Георги Хаджийски от браншовата асоциация.
Според Хаджийски изискването стандартизирано сирене да се произвежда само от сурово мляко ще породи проблем, тъй като в България поначало има недостиг на качествено мляко. Около 700 000 тона е изпълнението на квотите за краве мляко на България от ЕС. Тя е един милион, ние сме изпълнили 700 000 тона. 700 000 като ги разделите на 7 млн. души, се падат по 100 литра на човек сурово мляко за година. Ние не можем с нашето сурово мляко, ако произвеждаме всичко по БДС, да нахраним нашето си население", обясниха производителите.
 

"Боташ" отказва да променя договора с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 1736

/ брой: 151

ЕК е одобрила строежа на втори мост при Русе

автор:Дума

visibility 1773

/ брой: 151

За година 271 милионери повече

автор:Дума

visibility 2220

/ брой: 151

Браншът недоволен от промените в закона за туризма

автор:Дума

visibility 1628

/ брой: 151

Киев напредва в Курска област

автор:Дума

visibility 2528

/ брой: 151

10 нови огнища на чума в Гърция само за ден

автор:Дума

visibility 1677

/ брой: 151

Иран се колебае за удар срещу Израел

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 151

Накратко

автор:Дума

visibility 11028

/ брой: 151

АЕЦ-ът и глупците

автор:Нора Стоичкова

visibility 4661

/ брой: 151

Вън търговци на полове и розова загриженост!

visibility 1781

/ брой: 151

Психиатрия за политически лунатици

автор:Александър Симов

visibility 2116

/ брой: 151

Да откриеш островите Уллънг-до и Докдо

visibility 1881

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ