18 Февруари 2025вторник21:58 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Наредба отново ще забрани вредните храни в училищните лавки

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 518

Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Този път наредбата обхваща ученическите столове, вкл., ако ползват кетъринг, бюфетите и лавките в училищата, автоматите с храни и напитки на територията на учебните заведения.
Целта е на учениците да се осигури здравословна и разнообразна храна, с достатъчно количество зеленчуци, плодове, млечни и белтъчни храни, да се увеличи приемът на пълнозърнести храни и течности. В същото време трябва да бъде ограничена консумацията на сол, захар и мазнини.
Поне два пъти в седмичното меню в столовете трябва да има пълнозърнест хляб, а поне веднъж - пълнозърнести макарони, юфка и пр., както и най-малко три вида пресни зеленчуци и три вида пресни плодове седмично. Поне веднъж седмично трябва да се предлага риба - като основно ястие, в супа или в сандвич.
Забранява се предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и бульони.
Храната трябва да е прясно приготвена, не се допуска предлагане на храна от предния ден.
В сила и сега е наредба на Министерството на земеделието и храните, която следи какво се предлага в столовите, а за храните в лавките регламентира главно да са в подходяща опаковка, ясен етикет, в срок на годност и без плесени.
През 2009 г. бе приета Наредба 37 на Министерството на здравеопазването, която забраняваше вредни храни в лавките. Наредбата не е отменена, но масово не се спазва.

Надценката на храните може да се ограничи до 30%

автор:Дума

visibility 1229

/ брой: 32

Производителите и потребителите са еднакво ощетени

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 32

Подготвят пореден опит за концесия на пловдивското летище

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 32

Почивката у нас излиза с 500 лв. по-скъпо тази година

автор:Дума

visibility 1140

/ брой: 32

Започват преговорите САЩ-Русия в Рияд

автор:Дума

visibility 1231

/ брой: 32

Макрон не покани България на евросрещата за Украйна

автор:Дума

visibility 1274

/ брой: 32

Северна Македония била жертва на Европа

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 32

Накратко

автор:Дума

visibility 1184

/ брой: 32

По-дълбинната промяна

автор:Александър Симов

visibility 1236

/ брой: 32

Национален съвет на Българската социалистическа партия

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 32

Общопартийна контролна комисия на БСП

автор:Дума

visibility 1306

/ брой: 32

Българската идея

автор:Ина Михайлова

visibility 1798

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ