Месните продукти по БДС ще са двойно по-скъпи
Хранителните изделия с наименованието "Стара планина" излизат до две седмици
/ брой: 192
Първите месни продукти с наименованието "Стара планина" ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември, прогнозират експерти. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват.
"Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще получат разрешението да ги предлагат в търговските вериги", коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че продуктите с това наименование ще бъдат "около двойно по-скъпи", а контролът ще бъде по цялата верига. "Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там, където има съмнение. Санкциите ще бъдат във финансово изражение много големи, но ще се стига и до затваряне на предприятия и до отнемане на лицензи", заяви министърът.
Според Мирослав Найденов реалната цена на каймата с логото "Стара планина" трябва да е около 8 лева, когато е от месо и в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.
Влезлите в сила от началото на август 9 утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят за каймата, кебапчета, кюфтета, суровата наденица, карначета, малотрайни колбаси и др. Предвижда се продуктите "Стара планина" да бъдат отделени от останалите хранителни изделия в магазините.
"Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде до към края на август. Тогава се очаква и реалното появяване на продуктите на пазара", обясни месопреработвателят Илона Аврамова.
Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, а до 15 септември ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.
Всичките 20 продукта трябва да са само от месо и да няма соя, консерванти, картофено нишесте, фибри и т. н. Температурата на съхранение за новите продукти ще бъде от -1 до +2 градуса вместо сегашните 4 градуса. Охладените кебапчета по БДС например ще могат да се съхраняват до 5 дни.
Държавният ветеринарно-санитарен контрол ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания.