15 Октомври 2024вторник19:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вандали разрушиха част от Паметника на Съветския войн в "Лозенец"

Престъпленията от омраза не са по-маловажни от купуването на гласове за изборите, виновниците да бъдат наказани, настоя Иван Таков

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 2450

Пореден вандалски акт беше извършен върху Паметника костница на Съветския войн в столичния квартал "Лозенец". Освен че е бил надраскан с черна и залят с червена боя, част от монумента е и разрушена.
Отрязана и захвърлена встрани е главата на детето от композицията. За инцидента съобщи лидерът на столичните социалисти и председател на Групата съветници на МК "БСП за България" Иван Таков.
"Докога полицията в София ще допуска престъпления от омраза? Днес режат глави и разчленяват тела на каменни фигури на мемориали. Ако не спрем това сега, утре може да посегнат на хора от плът и кръв", предупреждава той в позиция.
"Прибрахме откъртената част от композицията - главата на детето. Настояваме паметникът да бъде почистен и възстановен. Държим вандалите да бъдат открити и наказани с цялата строгост на закона за деянието. Престъпленията от омраза не са по-маловажни от купуването на гласове за изборите. Затова държим полицията да си свърши съвестно работата по случая с осквернения паметник", призова Таков.
Той изразява сериозно притеснение от все по-честите прояви на фашизъм в София. След престъпното разчленяване на Паметника на Съветската армия вандалските фашистки прояви продължават напълно безнаказано, припомня Таков. Според него това е много тревожен факт, който води до мрачни времена. "Ние помним жертвите през Втората световна война, помним освободителите от кафявата чума и няма да престанем да се борим срещу притеснителните прояви на фашизъм в наши дни", категоричен е Таков.
Това не е първото посегателство срещу паметника. След като през 2014 година той беше потрошен, социалистите от "Лозенец" настояха в парка да бъде поставено осветление и да има 24-часово видеонаблюдение. Това обаче не се случи.
Шест години по-късно кметът на "Лозенец" Константин Павлов поиска мемориалът да бъде премахнат и да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Социалистите от БСП в София се противопоставиха категорично на идеята. Тогава те заявиха, че се правят опити за събуждане на злото, което отне милиони невинни животи в България и в Европа през Втората световна война. Според тях премахването на паметника ще бъде нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ