Според хлебарите поскъпването на хляба ще продължи
/ брой: 203
В следващите месеци не може да се очаква шоково поскъпване на хляба. Въпреки това цената на насъщния ще продължава да се увеличава, алармираха вчера от бранша. В момента масовият хляб трябва да струва около 1,44 лв. за килограм производствена цена. Това обяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите "Хляб за България" Георги Попов.
Цената, която в момента е достигнала до 1,20 лв., се формирала от повишената цена на брашната. От думите на Попов стана ясно, че на каква цена ще се продава насъщният в магазина, зависи от търговските вериги, както и че цената в момента в никой случай не може да бъде наречена спекулативна. Като причина за поскъпването на хляба в големите градове през последните няколко седмици бяха посочени търговските вериги, тъй като те обичайно решавали кога да вдигнат цените на хляба и хлебните продукти.
По този повод министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че цените се формират от пазара и се пошегува, че от бранша не си признават за картел "без бой". Въпреки това според него фактът, че София и Пловдив в един и същ ден са осъмнали с повишени цени, е странен, и допусна възможността производителите да са се чули по телефона.
Според председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева цените на хляба в страната са нереално ниски. Твърдението й беше подкрепено и от Георги Попов. По повод поскъпването на хляба тя беше категорична, че то е много по-малко в сравнение с поскъпването на основната суровина - около 40% за брашното и 20-35% за насъщния. Браншът категорично отрече твърденията, че работи с брашно от старата реколта и посочи, че разполага с информация, че мелниците вече работят със зърно от новата реколта.
Водят се дела от търговски вериги, които искат да развалят договорите си с производителите на хляб, тъй като последните са променили цените. Това нас изключително много ни притеснява. Може да си зададете въпроса как е издържал този хлебопроизводител 20 дни, без да промени цената си, купувайки всеки ден брашно на различна цена, заяви Попов. Той добави, че нито мелничарите, нито произоводителите на хляб купуват суровината си за година напред, а това става от ден за ден, което означава, че презапасяване със суровина не е възможно.