25 Юли 2024четвъртък17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Харта за единен ляв фронт подписаха левите политически младежки организации

Младежите се обявиха за еволюция на лявото и за нови смели и трансформиращи политики

автор:Дума

visibility 410

Харта за единен ляв фронт подписаха левите политически младежки организации в България. В нея младежите подчертават необходимостта от консолидация на лявото и създаването на убедителна политическа и управленска алтернатива, която да се противопостави на социално-икономическите неравенства, на заплахите за мира и стабилността, на разпада на държавността и на разделението в обществото. Те се обявяват за еволюция на лявото и прилагането на смели и трансформиращи политики, които да отговарят на съвременните предизвикателства пред България.

Общите каузи, които младите леви ще защитават са: социална справедливост и равенство; защита на държавността и суверенитета; мир и антивоенна позиция; енергийна сигурност и достъпна електроенергия; справяне с демографската криза; международна солидарност; изкореняване на неравенствата; адекватна жилищна политика; опазване на културата и културното ни наследство; достъп до качествено здравеопазване и образованието; съхраняване на околната среда.

Хартата бе подписана от инициаторите от Младежкото обединение в БСП, АБВ-Младежи, „Изправи се, България“, „Движение 21“, „Европейска лява младежка алтернатива“ и ПП МИР. Документът е отворен за присъединяване на допълнителни младежки организации от левия политически спектър.

„Трябва да покажем единен ляв фронт, който да стартира нов процес в България на по-различно правене на политика“, заяви председателят на МО в БСП Габриел Вълков по време на дискусията между младежите. Посочвайки обединението на левицата във Франция, чийто пример може да послужи като основа в България, той начерта пътя напред през създаване на обща платформа, съвместни инициативи, налагане на нови политически лица, които да представят и реализират новите леви политики. 

Според председателя на АБВ-Младежи Пламена Заячка през личния пример младите могат да върнат морала в политиката и да спрат корупционната коалиция в парламента.

„Обединението на социално мислещите формации в България е не само наложително, но то е един неизбежен процес за укрепване не само на лявото, но и на цялата ни политическа система“, смята Александър Бубиа от „Изправи се, България“.

По думите на зам.-председателя на „Движение „21“ Данаил Георгиев левицата е една от малкото политически сили в страната, която има база с кадри от хора, които са преминали през процедури на избор, които имат възможности и опит да убеждават, да печелят доверие и са напълно подготвени съвсем компетентно и ефективно да се включат в политическите процеси.

Според председателя на ЕЛМА – „Европейска лява младежка алтернатива“ Дарина Велкова лявото обединение има възможност да обедини както левите политически формации, така и обществото и да бъдат ангажирани много повече български избиратели.

„Нашата задача, като млади хора, трябва да бъде да върнем доверието на избирателя“, съгласи се и Димитър Илиев, зам.-председател на ПП МИР. Според него е дошъл моментът, в който трябва да се случи това обединение.

Според председателя на МО в БСП-София Евгени Филипов лявото обединение е единствената успешна формула, която може да върне лявото на мястото му като първа политическа сила. „През последните години бяхме повече реактивни, отколкото да задаваме тенденцията в българския политически живот, което е голяма грешка. Основната наша роля в бъдеще ще бъде да задаваме политиките, които макар и в момента да не изглеждат възможни, да успеем да убедим обществото, че това е единственият правилен път. Пример за това е премахването на плоския данък и замяната му с прогресивно данъчно облагане“, каза той.

Областният председател на МО в Пловдив област Николай Гачев даде пример за добрите резултати, които обединението между левите формации вече постига: „В Община „Родопи“, където БСП е в коалиция с „Левицата“ вече втори мандат, на местните избори отвяхме конкуренцията с 90% гласове. В Пловдив област масово, където сме се обединявали, сме първа политическа сила, а сборът на общинските съветници от левите партии в областта е най-големият от всички останали партии. Всичко това е показателно, че това, което правим в момента, е началото на нещо голямо.“

„Ние на 90% се припокриваме. Разбира се, винаги има едни 10% различия, но те ще ни направят единни в многообразието и спокойно можем да вървим напред с повече различни политики“, обобщи в заключение Габриел Вълков.

По думите му  няма никакви разминавания по позицията, че войната в Украйна трябва да спре и това няма как да стане чрез даване на оръжия, а  чрез мирни преговори. Консенсусна е и темата за  прекратяването на войната с президента. Младежите се обединиха и около антикорупционната политика, повече държавна намеса, реформи в образованието и здравеопазването.

„Не мисля, че имаме тежки разделения, но и да имаме такива, те се поправят с диалог – нещо, което в последните години ни липсваше. Време е да го възстановим“, обяви Вълков.

„Лявото винаги е било революционно, революцията отива и на младите. Тя трябва да стане с идеи и с политики, за да може всичките тези хора да се припознаят в нас и да вървим цялото българско общество напред“, заключи той.

В хода на дискусията младежите бяха поздравени от и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров и председателя на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Беше постигнато съгласие да се увеличи броят на срещите между младежките организации, на които да бъдат обсъждани конкретни политики и идеи, както и да се приобщят повече леви формации и организации от неправителствения сектор към единния фронт.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 347

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 372

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 321

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 306

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ