01 Юли 2024понеделник18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Кристиан Вигенин:

Нашите идеи не са като механичен сбор

БСП е готова да разговаря отговорно за третия мандат, посочи зам.-председателят на партията

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 192

„Поредните предсрочни избори няма да доведат до нищо различно – само до още по-ниска избирателна активност и до тотално омерзение на хората от политическата система, която не ражда резултат. Затова ние, при ясната заявка, че не можем да подкрепим първия и втория мандат, заявихме, че сме готови да разговаряме отговорно по отношение на третия мандат, който да е спасителен за страната.“ Това каза заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Опорни хора“ на Bulgaria ON AIR.
Според него, ако има осъзнаване от страна на всички политически формации, може да се стигне до редовно правителство с третия мандат, макар и то да е с ограничен период на действие.
„По тази тема ще съберем Националния съвет, ако се стигне дотам и тогава ще преценим какво ние самите ще направим“, подчерта Вигенин.
Той изрази притеснение, че в последните години се наблюдава

липса на държавническо мислене у политиците.

„Това се забелязва и във водещи политически
формации като ГЕРБ. Заявките на Бойко Борисов, че просто ще представи един кабинет на малцинството, но без амбицията и желанието той да бъде одобрен, е доста безотговорно поведение“, подчерта Кристиан Вигенин.
По думите му БСП не се притеснява от предсрочни избори, а по-скоро за дългия период на нестабилност в страната, който не дава дългосрочен хоризонт за нейното развитие.
„Тази ситуация е една от причините нашите съседи от Република Северна Македония да си позволяват по този начин да коментират българската политика. Една силна държава със силно правителство не би трябвало да допуска подобни неща“, отбеляза социалистът.
„Вървим към затваряне на конфликтите вътре в партията и възобновяване и разширяване взаимодействието извън партията“, каза Кристиан Вигенин за процесите в лявото.
По думите му отговорността за лявото обединение е преди всичко на БСП като единствената парламентарно представена лява партия.
„Оценявам нашите изборни резултати като катастрофални, но в същото време се видя, че и другите леви формации също намалиха резултата си. Това означава, че

има нещо, което отблъсква левия избирател

и той не може да се разпознае в никоя от нашите формации поотделно“, коментира Вигенин.
Според него са били направени много грешки, довели до фрагментацията на лявото пространство, за което не е виновна само БСП, но в момента се наблюдава осъзнаване сред всички вляво.
„Ние не виждаме лявото обединение като механичен сбор, а ще се опитаме да го покажем през нашите идеи. За да покажем на левите хора, че се случва нещо различно и би трябвало да се разпознават не през симпатията си към една или друга партия и лидер, а през политиките, които ще защитаваме“, каза още по темата Кристиан Вигенин.
В предаването „Лице в лице“ на bTV зам.-председателят на партията посочи, че

БСП е била поставена под риск.

„Имаше вероятност да бъде поставена под риск БСП и пред избора кое е по-важно, преценихме, че по-важна е партията“, заяви заместник-председателят на партията. Коментарът си той направи във връзка с въпрос относно събитията в БСП след оставката на Корнелия Нинова. По думите му партията приема спокойно случващите се процеси.
„Опитваме се да консолидираме вътрешно БСП и да затворим ненужните фронтове, които бяха отваряни в последните години, както и да тръгнем към обединение на левите партии и хора в България. Защото така, както върви, ако не вземем спешни мерки, лявото ще се свие до степен на ирелевантност“, каза социалистът.
Според него в момента БСП има нужда от спокойствие, за да се проведе една честна и открита отчетно-изборна кампания, каквато е насрочена в цялата партия поради изтичащите мандати, да се подготви левият празник на Бузлуджа, след което и прекият избор на председател.
„На заседанието на Националния съвет след оставката на Нинова решенията бяха взимани почти единодушно, което за мен показва едно желание най-после да се мине в друг режим на работа, вместо непрекъснато да се делим. Мисля, че това усещане в партията се забеляза и хората гледат позитивно на тази промяна“, посочи Кристиан Вигенин.
По думите му БСП цели обединението на лявото да е върху политики и ценности.  
„Трябва да съберем левите хора, а те са мнозинството в България. Просто трябва да припознаят, че има

една лява алтернатива,

която е готова да управлява страната“, смята Вигенин.
Във връзка със срещата на БСП с „Левицата!“ социалистът обясни, че е било постигнато съгласие по почти всички политики и формациите ще работят заедно по приоритетни въпроси, като социална политика, доходи, демографската криза и младите.
„Същото ще се опитаме да направим с всички останали леви формации. Ще търсим обединение по модела на френската левица, която така, както беше отписана преди няколко години, направи един изключителен резултат на европейските избори и сега е абсолютно конкурентна на крайната десница и на центристите“, посочи Кристиан Вигенин.
Според него част от проблемите на БСП са дошли от

конфронтацията с президента.

„За част от нас тя бе необяснима. Имаше момент, когато отношенията между ръководството на партията и президента бяха на точката на замръзване. Едно е да имаш принципна позиция, но когато прехвърлиш границата, изглежда на целенасочено търсен конфликт. Нямаме нужда от това“, коментира заместник-председателят на партията.
Той обаче категорично се обяви против президентска република. Според него концентрацията на прекалено голяма власт в един човек или една институция е опасно.
„Дори да допуснем, че от гледна точка на сегашния президент това не би било проблем, ние не знаем кой ще е следващият президент и как ще бъдат използвани тези правомощия. Според нас парламентарната форма на управление на България е правилната, друг е въпросът, че минаваме през един доста сложен период, в който хората започват да губят вяра в парламентарната система и в демокрацията изобщо“, аргументира се Кристиан Вигенин.
По неговите думи отговорността на всички политически формации е да направят така, че хората да не търсят

авторитарни модели на управление.

„Виждаме една от възможностите за излизане от сегашната ситуация в създаването на експертен кабинет без политически фигури, с широка парламентарна подкрепа, с много ясна програма и за определен срок. Ако въобще се стигне до третия мандат, този въпрос ще бъде обсъден в Националния съвет на БСП“, каза Вигенин относно съставянето на правителство, но подчерта:  
„Изборите ни отредиха ролята на опозиция. Ние, като отговорна формация, бихме участвали в разговори за създаване на такъв тип правителство, но няма как БСП да решава всичките проблеми на държавата. Хората възложиха на ГЕРБ, като основна сила, да направи това и очакваме Бойко Борисов да постъпи като отговорен държавник, за какъвто се има.“

ГДБОП разби база за производство на фалшиви пари

автор:Дума

visibility 459

Как да се предпазим от пожари?

автор:Дума

visibility 456

Без Корнелия Нинова на прекия избор

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 122

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 122

Токът поскъпва средно с 1,77%, парното поевтинява с 8,47%

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 122

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 122

ДДС приходите няма да излязат и тази година

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 122

Служебната власт с нов заем от 400 млн. лв. през юли

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 122

Третата световна ще започне от Израел

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 122

Франция избира Национално събрание

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 122

Орбан обяви нова група в Европейския парламент

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 122

Докъде се докарахме

автор:Мая Йовановска

visibility 414

/ брой: 122

С такси, без такси

автор:Деси Велева

visibility 365

/ брой: 122

Избори

автор:Марин Милашки

visibility 366

/ брой: 122

Голямата цел на БСП - обединението в ляво

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ