26 Юли 2024петък16:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

снимка:Bulgaria ON AIR

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

автор:Дума

visibility 384

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност".

При висока температура се отделят диоксини и фурани, химични съединения, които са силно канцерогенни, обясни той.

Пенчев призова хората в цялата околност да затворят прозорците си и да използват маски – най-добре промишлени, но ако не разполагат с такива – и обикновени.

"Особено бременни и малки деца."

Мобилната станция не мери диоксини и фурани. Тя мери общи химични съединения. В България такава апаратура няма, коментира Петър Пенчев в предаването "Преди всички" във връзка с уверенията, че разположената след взривовете мобилна станция не засича опасни концентрации на вредни вещества във въздуха на града и околността.

Със съвети към хората в Елин Пелин се обърна председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев, пише Медиапул.

В профила си във Фейсбук Симидчиев обръща внимание, че всички, които са навън, трябва да се приберат и да затворят прозорците. Тези, които имат пречиствател на въздуха, могат да го включат. Това особено важи за семейства с малки деца, бременни и хора над 65 годишна възраст, пише Симидчиев.

Той препоръчва на страдащите от хронични белодробни болести (например астма или ХОББ) – да държат под ръка обичайните си инхалатори, особено тези за разширяване на бронхите.

При оплаквания като свиркане или стягане в гърдите, кашлица, по-обилни храчки или ускорен пулс, които не минават след обичайна доза на предписаните медикаменти, да се търси лекарска помощ преди нещата да са се влошили допълнително, допълва Александър Симидчиев.

Той дава и информация какво има в дима от фойерверки - повишени концентрации на метали като мед и барий, а освен това и въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид.

Краткосрочно излагане на този дим може да влоши белодробното заболяване, причинявайки пристъп от астма или остър бронхит и повишавайки податливостта към последващи дихателни инфекции, допълва Александър Симидчиев и предупреждава, че възстановяването след по-интензивно вдишване на дим е различно за всеки и зависи от тежестта на излагането.

Може да отнеме известно време, докато белите ви дробове се възстановят напълно и е възможно да продължите да изпитвате недостиг на въздух и да се уморявате по-лесно. Потърсете помощ от колега пулмолог, ако имате такива оплаквания особено ако продължават по-дълго, съветва председателят на здравната комисия.

Тук е мястото да спомена, че около големи празници (например нова година) - концентрацията на гореспоменатите замърсители във въздуха над градовете ни, не е по-малка от тази, която имаме сега над Елин Пелин и околните населени места, пише още Александър Симидчиев.

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 141

Идеята

автор:Стефан Продев

visibility 246

/ брой: 141

Душевна нищета

visibility 217

/ брой: 141

Блед символ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 141

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1085

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ