05 Октомври 2024събота21:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Сименс" още си чакат парите за новите документи

МВР не е дало и стотинка на фирмата, няма и подписан протокол за новата система

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1188

МВР още не е започнало да плаща на фирмата "Сименс" за системата за издаване на новите лични документи. По договор парите са 116 млн. евро. Сумата обаче не е преведена, защото МВР още не е приело с протокол системата. Това стана ясно от думите на Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол вчера. Според него протоколът още не е подписан, защото имало много забележки към системата. Цветанов продължи да обвинява фирмата-изпълнител за огромните опашки и постоянните проблеми при издаването на новите документи. По думите му чак осем месеца, след като бъде приет протоколът, ще започне превеждането на парите към "Сименс". Иначе сумата била осигурена и си стояла в БНБ.
Цветанов не пропусна пак да обвини предшественика си Михаил Миков за проблемите с паспортите и личните карти. Предишният вътрешен министър му бил завещал лошото наследство със "Сименс". Цветанов щял да разтрогне договора, но след като много мислил, се отказал заради големите неустойки, които държавата трябвало да плати.
"Затова предприехме организация за изпълнението на този договор, защото ако го бях прекратил и ако държавата трябваше да плати 30-40 млн. евро, това означаваше, че който и да спечели след това, каквато и прозрачна процедура да направиш, винаги ще вкарат министъра, че има някакъв личен интерес", обясни Цветанов.
Министърът отрече информацията, изнесена от БСП, че има анекс към договора, който се пази в тайна. Няма никакъв анекс, в момента текат преговори, в които искаме да защитим държавата, отсече шефът на МВР. Най-големият проблем били липсващите бланки, които от "Сименс" не били доставили.
Преди дни Михаил Миков обясни подробно какво е било договорено с немската фирма. По думите му системата е трябвало да бъде предадена в края на ноември 2009 г. Пускането й обаче се отложи до 30 март. Въпреки забавянето обаче от МВР не са започнали предварително да обучават служители за работа с новата система и се наложило те да тестват технологията в реална обстановка, когато опашките вече бяха факт. Миков попита сегашния министър защо не е било предвидено, че именно при старта на подмяната, около Великден, много българи ще се върнат от чужбина и ще поискат смяна на документите си.
 Естествено е през август да имаш очаквания, че сега, когато изтичат най-много паспорти, които са били сменени преди 10 години, хората ще ги сменят, когато се връщат и когато са в отпуск, добави Миков. Според депутата от Коалиция за България грешките на МВР са основно организационни - няма добре обучени служители, няма планиране кога ще трябват повече бланки и повече хора за обработка на документите.


 

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 1440

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 1165

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 1384

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 2748

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 3534

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 2758

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1453

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ