25 Юли 2024четвъртък17:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Контейнери с кантар за всеки блок може да има в Пловдив

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 32

Да се поставят контейнери с кантари, които да се използват от хората от един блок, е един от вариантите, които община Пловдив разглежда за определянето на такса смет от 2025 г. По закон от 1 януари плащането, с което общините обезпечават почистването и обработката на отпадъците, трябва да зависи от количеството изхвърлен боклук, а не от данъчната оценка на жилищата.
В момента общините в страната правят изчисления за това колко би била таксата при различните начини за изчисляването й – със съдове, торби или на човек.
"В Пловдив има квартали с еднофамилни и двуфамилни сгради, където много по-лесно би могло да се въведе принципът "замърсителят плаща", отговориха за "Медиапул" от община Пловдив. Там може таксата да се изчислява чрез индивидуални съдове или торби. Подобен експеримент с купуването на торби за смет, имаше в кварталите с къщи в града преди време.
"За високото блоково строителство ще бъде по-трудно. В момента разглеждаме възможността за поставяне на контейнери (например за определен жилищен блок), като количеството на отпадъците да бъде претегляно", обясняват от общината. В този случай достъп до контейнерите би трябвало да имат само живеещите в блока, а изхвърления общ отпадък да се разделя на броя на живеещите в него. Проблемът при този вариант остава точният брой на живеещите в един блок. Но това е проблем и при определянето на таксата на човек и според броя на живеещите в един апартамент. Той идва от липсата на точни данни за хората в един имот.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 394

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 415

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 365

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 353

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ