20 Юни 2024четвъртък10:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Енергетика

Строителството на първата турска АЕЦ върви по план, "Росатом" обяви цената

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 106

Цената на строителството на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ "Аккую" по текущи цени е 24-25 млрд. долара. Това заяви главният изпълнителен директор на "Росатом" Алексей Лихачов на заседание на Съвета за наука и образование, съобщи Интерфакс.
По думите му, "Росатом" продължава да финансира сам строителството на АЕЦ, а финансирането от страна на Турция още не е започнало.
Лихачов също така отбелязва, че към момента държавната корпорация строи 22 енергоблока в чужбина, като има сключени договори за общо 39 обекта. В Русия се строят седем атомни реактора.
"Росатом" строи първата в Турция атомна електроцентрала "Аккую" в провинция Мерсин. Централата ще се състои от четири енергоблока с мощност 1200 MW всеки. Физическият пуск на първи блок е планиран за октомври 2024 година. АЕЦ "Аккую", след като бъде завършена изцяло, ще се състои от четири енергоблока с руски атомни реактори ВВЕР от поколение "3+".
Миналата година стана известно, че Турция разглежда проекти за изграждане на още две АЕЦ - в провинциите Синоп и Тракия. По време на "Атомекспо-2024" турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар заяви, че страната му скоро ще вземе решение с коя държава и компания ще строи новите АЕЦ в Синоп и Тракия. По думите му, Турция има сериозен напредък при разработването на проекта за АЕЦ "Синоп". В тази връзка се води диалог с "Росатом" и други заинтересовани страни.

Money.bg

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 530

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 514

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 551

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 492

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ