16 Септември 2024понеделник22:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

ДУЕТ "ПИРИН":

Работим за постигането на мечтите си

Все повече млади хора се насочват към фолклора. Посещават кръжоци по народни песни и танци, пълнят се площади и се вият кръшни хора, казват младите изпълнители

/ брой: 276

автор:Надежда Ушева

visibility 1642

ДУЕТ "ПИРИН" е новото попълнение във фолклорния каталог на Музикална компания "Ара мюзик". Зад артистичния псевдоним стоят двама млади, усмихнати и талантливи хора - Румен Иванов и Радостина Димова.
Румен е роден през 1987 г. Израства в самоковското село Бели Искър. На 10-годишна възраст започва да учи акордеон и солфеж в Самоков. На 14-годишна възраст е приет в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград със специалност акордеон. През 2008 г. среща своята дуетна половинка Радостина и заедно започват реализация на музикалните си виждания. Участват и са лауреати на много международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница.
Радостина Димова е родена през 1990 г. в Самоков. Участва както на местни събори и тържества, така и на много международни фестивали, от които има дипломи, плакети и грамоти. През т. г. двамата се изявяват на Международния фестивал "Пирин фолк" в Сандански, където представят авторската си песен "Жалба за майка" в Конкурса за авторска македонска песен и  "С каменички фърлат, мамо" - в Конкурса за изпълнителско изкуство.

 "Фолклорът е просто нещо, но не е за прости хора"


- Как се роди идеята за създаването на дует "Пирин"? Кой измисли името?
- Радостина: Идеята дойде през 2008 г., когато с Румен се запознахме. Името измислихме впоследствие, въз основа на музиката, която изпълняваме. За пръв път премиера като дует с това име направихме на сцената на Международния фестивал "Пирин фолк" в Сандански 2016 г., където участвахме и в двата конкурса с авторската песен "Жалба за майка" и народната с аранжимент на Румен - "С каменички фърлат, мамо".
- Румен: Дуетът е нещото, което ни събра и в професионален, и в личен план. Причината за запознанството ни е музиката. След няколко репетиции видяхме, че нещата се получават и можем да развиваме това, което правим. Името искахме да е запомнящо се и подсказващо за това, с което се занимаваме. Дует "Пирин" е най-събирателното име за нашето творчество, защото залагаме предимно на песни от македонския край - и автентични, и авторски, и обработен фолклор.
- Как се намерихте един друг?
- Радостина: Тъй като в днешно време хората се запознават посредством интернет, а ние покрай една обява във вестник, написана от моята майка, може на читателите ви да им се стори малко странно. Но при нас се случи така. Имах тежък период, в който се бях затворила в себе си, търсех може би пътя си в живота. В този момент се появи Румен, той някак си ме грабна още от първия миг със своя оптимизъм. Започнахме да работим заедно и след известно време усетих, че имам чувства към него, оказа се, че и той имал към мен. Влюбих се в проницателния и изпълнен с любов поглед.
- Румен: Запознахме се странно, по обява във вестник: "Певица търси музикант за съвместна работа..."! Майка ми беше видяла обявата и ми каза. В първия момент реагирах остро. Не исках да се обаждам, но по-късно го направих. Чухме се по телефона, срещнахме се и нещата започнаха да се подреждат. Мога да твърдя, че намерих сродната си душа. Мисля, че съдбата си знае работата.
- Лесно ли се работи в дует? Кои са  предимствата и недостатъците?
- Радостина: За мен е лесно, защото с Румен се работи много леко. Винаги е отговорен, ведър и професионалист. Като всяко нещо, разбира се, има и недостатъци. Те се изразяват в това, че винаги трябва да се съобразяваш с дуетната си половинка, било то за облекло, за сценично поведение и т.н., защото грешките са по-видими. Но за всеки случай - предимствата са повече!
- Румен: И да, и не! Лесно е, когато има консенсус и мислим еднакво. Трудно е, когато имаш по-различна идея и трябва да се осъществи от двамата. Хубавото при нас е, че обикновено мислим еднакво и няма много разногласия. Важно е да разбереш, че не си сам на сцената и да се научиш да се съобразяваш с половинката си.
- Какъв е обикновено животът на един дует във времето, имайки предвид, че няма много музикални дуети на българската сцена?      
- Радостина: Никой не може да каже какъв ще е животът на един дует. Мисля, че ако дуетът не е "дует" и в живота, може би вероятността да продължи е по-малка, но, разбира се, не означава, че е изключено. Имаме примери.
- Румен: Най-важното е да не спираш да работиш. Мисля, че ни помага фактът, че не сме дует само на сцената. Музиката за нас е освен професия, и начин на живот. Когато човек прави нещо с голямо желание и влага мисъл, тогава нещата са по-лесни. Преди всичко трябва да си актуален и да даваш това, което публиката очаква от теб. Мощна подкрепа имаме и в лицето на Музикалната фолклорна телевизия Фен фолк тв.
- И двамата проявявате интерес към народната музика от най-ранна възраст. Какво ви вдъхновява?
- Радостина: Могат да ме вдъхновят както красиво място, така и тъжна история! Всеки път е различно.
- Румен: Фолклорът е най-близко до душевността и съзнанието на българина! Вдъхновяват ме природни забележителности, житейски събития и битовизми... Във всичко има някакъв живот, някакво действие. Просто трябва да не го подминаваш!
- Помните ли кога изпълнихте първите си мелодии? С какво са свързани и първите ви изяви на сцената?
- Радостина: Първите си песни запях на 10-годишна възраст, поне тези, за които си спомням. А първите ми изяви на сцена са в родния ми град Самоков на един концерт.
- Румен: В семейството ми винаги се е слушало много музика, винаги се е пяло. Още от ранна детска възраст проявявам по-различни чувства към музиката. Първата ми по-сериозна изява беше коледен концерт на школата по акордеон в Самоков. Бил съм на 9-10 години. Там за пръв път свирих и пях пред повече хора.
- Срещате ли подкрепа от близките си да се занимавате с изкуство?
- Радостина: Винаги съм била подкрепяна от семейството ми в моите начинания.
- Румен: Да, за щастие близките винаги ни подкрепят.
- Македонската песен радва ли се на почитатели сред младите хора?
- Радостина: В последните години имам чувството, че любовта на младите се завръща изобщо към фолклора. Това е радващ факт, защото както е казал Филип Кутев: "Фолклорът е просто нещо, но не е за прости хора".
- Румен: Да, все повече млади хора се насочват към фолклора! Посещават кръжоци по народни песни и танци, пълнят се площадите и се вият кръшни хора. Не минава и празник без български фолклорни песни. Българинът има инстинкт за самосъхранение!
- Издирвате и обработвате песни от македонския край. На какви нови сте попадали в последно време?
- Радостина: Преди известно време попаднах на много стара песен на една известна народна певица. Композицията е интересна, обаче може би не е забелязана. Със смислен текст, хубава мелодия, направата на съвременен аранжимент и изпята наново, всяка стара песен би се вписала чудесно в репертоара на по-младите изпълнители.
- Румен: Винаги има добри попадения, понякога една и съща тематика я откриваме, поднесена по различни начини. Това е геният на народното творчество! Има и песни, които са реликви, а са забравени. Предизвикателство е да ги реновираш.
- Пътувате много у нас и зад граница. Какво споделят с вас хората?
- Радостина: Публиката винаги е била много отзивчива на нашите участия. Доволните, усмихнати и винаги топли посрещания на нашия дует ни говорят за това как сме се представили миналия път и как трябва да се представим следващия път.
- Румен: Публиката е най-строгото и критично жури. От хората се учиш на много неща. Задължително трябва да се вслушваш в гласа на публиката. Много е приятно, когато се срещнем с някого, който е бил на предно наше участие и сега е дошъл само заради нас. Така се създават силни взаимоотношения за години напред. Разговаряме с хората по различни теми.
- За какво мечтаете?
- Радостина: Мечтая за осъществяването на всяка песен, която ми е на сърце. Предпочитам да работя за мечтите си, вместо да седя и чакам. Една от сбъднатите ни мечти е да работим с голяма музикална компания, каквато е "Ара мюзик". Подписахме с нея малко след "Пирин фолк".
- Румен: Мечтая за по-добър и мирен живот, за по-спокойни и изпълнени с музика дни. Мечтая творчеството ми да остане, да се помни и след мен. Материалното е преходно, а изкуството - вечно. Казват, че: "Човек е голям, колкото са големи мечтите му"! Обичам да следвам мечтите си.
- Задават се новогодишните празници, във връзка с това ще имате ли участия и концерти?
- Радостина: Получаваме доста покани...
- Румен: За нас празниците са работни дни, но няма начин, това са рисковете на професията. Все някой трябва да се грижи за празничното настроение (усмихва се).
 

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 176

Едва 10% от пожарникарите у нас са жени

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 1233

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 452

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 604

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 375

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 368

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ