15 Юли 2024понеделник18:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Партии:

Парите за култура зависят от финансовия министър

Предизборни дебати в областта на изкуствата напомниха за вечно отлагани въпроси

/ брой: 43

автор:Надежда Ушева

visibility 853

Обсерваторията по икономика на културата организира дебати във връзка с предстоящите парламентарни избори с фокус върху областта на изкуствата и творческите индустрии. В дискусията взеха участие първите шест по рейтинг според социологическите проучвания партии, направили регистрация в ЦИК за парламентарните избори през 2017 г. Повече от два часа представители на основните политически сили обсъждаха злободневни въпроси в областта на културата в зала 19 на "Квадрат 500".
Антон Кутев от "БСП за България" подчерта, че българската култура има рязка нужда от грижа от държавата. Ако имаше Национална стратегия,  бюджетът за култура нямаше да е толкова нисък от 0,5 процента. Нашата цел е той да стане поне 1%. Необходими са промени в Законите за меценатството и филмовата индустрия, за да заработят в полза на българските творци, отбеляза Кутев. Според него трябва да се намерят и допълнителни начини за финансирането на изкуствата, както и алтернативните им форми. Важно е не само финансовото измерение, а самото отношение към културата, особено в малките населени места. Загубим ли културата там, губим всичко, категоричен е Кутев.           
Участниците коментираха и делегираните бюджети, приети от ГЕРБ. Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община, призна за определени грешки и обеща по-добра формула за разпределянето на средствата. Кутев отчете добрите практики на общината в тази посока. Венцислав Мицов от "Глас народен", в коалиция с Реформаторския блок, допълни, че проблемите с финансирането към общините са огромни, но за да се работи по тях, преди всичко трябва да се оправят централните закони. Мицов предложи да се направи дигитализация на читалищата, за да привлекат младите читатели. За тази цел трябва да се въведе и задължително посещаване на музеи и галерии в рамките на средното образование, добави Чобанов. Кутев даде пример с Италия, където младите получават ваучери при завършване на средното си образование и ги харчат за културни потребности.
Участниците в диспута бяха категорични, че спешно трябва да се приеме и нов Закон за киното, който би бил мощен двигател в културата. Кутев допълни, че трябва да се преборят със собствените си политически сили културата да е наистина приоритет.
Славчо Атанасов от Обединени патриоти,  заяви, че има папка с предложения от професионалните гилдии с конкретни промени - събрани при срещи, докато бе шеф на парламентарната комисия по култура в 43-то  Народно събрание. Запитан защо те не са били приложени, докато Патриотичният фронт беше във властта, Атанасов отговори, че именно заради отказа на управлението да приеме увеличение на парите за култура, оттеглили подкрепата си.
Всички участници в дебатите, водени от д-р Диана Андреева, бяха единодушни, че културата трябва да остане цел не само в предизборните платформи, а и след това. Процентът от БВП на страната за култура да стигне 1%, да се приеме прословутата Национална стратегия за развитие на културата. Политиците обещаха да следят дали се отчисляват средствата към културата от хазартния сектор. Те постигнаха консенсус и по това, че всички промени трябва да се извършват заедно с хората на изкуствата. Проблемът обаче идва после, когато се искат пари от финансовия министър, от когото едва ли не зависела съдбата на българската култура.   


Снимка Авторката

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ