18 Октомври 2024петък03:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма да бъда рок звезда - ще бъда легенда

Музикалният феномен Фреди Меркюри между 70 години от рождението и 25 години от смъртта

/ брой: 228

автор:Надежда Ушева

visibility 2027

"Аз няма да бъда рок звезда. Аз ще се превърна в легенда"! Това пророкува още преди да започне звездния си път Фреди Меркюри, който, ако беше жив, днес щеше да е на 70 години.   
Какво ли не е писано и казано за магнетичния певец - той притежаваше един от най-въздействащите гласове на планетата и бе един от най-великите шоумени на всички времена. Човекът-Вселена.
Личността на Фреди е често пъти скандална, а дръзкото му поведение - шокиращо. Предизвиква критика, но феновете го обожават. И този океан от любов държи "Куин" на върха на славата цели две десетилетия!
25 години по-късно магията, запалена от Фреди, продължава да обикаля Земята с ненамаляваща сила и да екзалтира милионите меломани и ценители на класната поп и рок музика.     
Фарук Булсара, както е истинското му име, е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, което изповядва зороастризъм. Фреди започва да свири на пиано още 7-годишен. Получава средно образование в Индия.
През 1959 г. семейството се премества в Англия. Без да получи одобрение от родителите си, Фреди постъпва в Колежа по изкуства и дизайн "Ийлинг" в Лондон. Придобитите умения по-късно използва при създаването на герба на "Куин".
Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва от боливудския певец Лата Мангещар. Състудент запознава Меркюри с музикантите от група "Смайл" - Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й - Меркюри, Мей и Тейлър основават "Куин". Фреди предлага името. Първият концерт е на 27 юни 1970 г. Групата сменя няколко басиста, преди към нея да се присъедини Джон Дийкън през 1971 г.
- Разликата между Фреди и почти всички други рок звезди е в това, че той продаваше гласа си. С напредъка на "Куин" певецът непрекъснато променяше най-важните моменти в песните си, които изпълняваше на живо, често хармонизирайки с половинки, третинки и една пета тонове. Меркюри притежаваше необикновени гласови възможности, казва испанската прима Монсерат Кабайе, с която  Фреди записва албума "Барселона".  
Мнозина не вярват, че извън сцената Меркюри е срамежлив и тих. Не обича да дава интервюта. В същото време харчи над 4 милиона паунда за свой рожден ден, като организираните от него празненства се помнят и до днес със своята пищност, великолепие и разюзданост. 39-ят му рожден ден е увековечен в клипа от песента "Living on my own". Той живее на високи обороти и обича да казва, че се изисква много смелост, за да остане човек верен на себе си. Неведнъж прави анонимни дарения за домове и деца.
Гласът му завинаги замлъква на 24 ноември 1991 г. Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния персонал.


Откровения на певеца:


- Парите не могат да купят щастие, но по дяволите, могат да ти го донесат!
- Когато имам връзка, участвам в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите неща и на компромисите. Раздавам се целия. Накрая винаги оставам наранен...
- Скуката е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Не се боя да рискувам.
- Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем - една любяща, трайна връзка. Любовта е като руска рулетка.
- Аз не съм създаден за рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там, долу!
- Колкото по-голямо, толкова по-добре! За всичко!
- Аз направих всичко и ако утре умра, не давам за това и пукната пара!
- Дали хората ще ме помнят след смъртта ми - това не ме интересува, за бога!


Знаете ли, че:

- Меркюри има диапазон от три (почти четири) октави, голяма част от които са в сферата на тенорите.
- В един период от живота си Фреди отглежда 10 котки. Именно на тях посвещава първия си солов албум "Mr. Bad Guy" (1985).
- Меркюри е страстен филателист и колекционер на картини. Неговата изключително богата колекция от марки все още се показва на различни изложби по света.
- Вид жълти цветя са кръстени на Фреди Меркюри след неговата смърт.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ