15 Юли 2024понеделник01:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кабинетът даде зелена светлина на "Южен поток"

В телефонен разговор премиерите на Русия и България са обсъдили съвместните енергийни проекти

/ брой: 260

автор:Веселка Венкова

visibility 1092

Кабинетът даде зелена светлина на проекта "Южен поток", като реши да бъде подписано акционерно споразумение за смесеното дружество между "Газпром" и "Българския енергиен форум" (БЕХ) за реализацията на газопровода на българска територия. Очаква се това да стане в събота в присъствието на премиерите на България и Русия - Бойко Борисов и Владимир Путин, съобщи вчера енергийният министър Трайчо Трайков.
Така на практика ще се създаде бъдещата смесена компания, която ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за проекта на българска таритория и ще осъществи необходимите дейности - възлагане на проектиране, ОВОС и пр., предхождащи взимането на инвестиционно решение. Капиталът на компанията, според Трайков, ще бъде такъв, какъвто е необходим за съответния етап от развитието на проекта - България участва с 50% в него, припомни министърът.
При положително инвестиционно решение за проекта съвместната компания ще изгради и ще стане собственик и оператор на газопреносната система "Южен поток" на българска таритория.
На 25 октомври беше подписано споразумение за предпроектното проучване, припомни министърът на енергетиката. То ще е основата за окончателното инвестиционно решение - детайлно и добре са разписани всички въпроси по отношение на сегашиния транзит и интересите на България, успокои Трайков. След като приехме критериите в предпроектното проучване, създаваме сега общата компания, заключи той.
Дали договорът с "Газпром" ще бъде "обвързан" с общия стокообмен между България и Русия, попита ДУМА. Това са разговори между двамата премиери, въпросът ще поставите на тях, отговори Трайков. ДУМА попита и кога ще имаме окончателни отговори от западните си съседи за евентуалното им участие в проекта "Белене". "Знаем, че Хърватска не се интересува от изграждането на АЕЦ "Белене", Сърбия проявява интерес, а Македония предстои да вземе решение за участието си. Онзи ден говорих във Виена с вицепремиера на Македония Владимир Пешевски, вчера му изпратих и писмо с официално запитване. "Първо казват "да" и дали ги интересува да говорим по конкретни цифри, след това се случват и разговорите", обясни министърът.
Междувременно стана ясно, че трети телефонен разговор за последните три седмици са провели премиерите на Русия и на България Владимир Путин и Бойко Борисов, в който отново са обсъдили реализацията на съвместните енергийни проекти. Това съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС в сряда.
Премиерите са обсъдили и теми, свързани с реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката в контекста на работното посещение на Владимир Путин в София на 13 ноември. По време на телефонния разговор Путин и Борисов са обсъдили и други въпроси от двустранното сътрудничество.

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ