20 Юни 2024четвъртък02:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

РУСИЯ СЕ ВРЪЩА В КУБА

Защо Кремъл изпрати атомната подводница „Казан“ и ракетната фрегата „Адмирал Горшков“ до американския бряг?

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 620

Полк. Виктор БАРАНЕЦ
Александър КОЦ

Пристигането на руски военни кораби в Куба беше истинска сензация. Когато миналото лято в пристанището на Хавана се появи нашият учебен кораб „Перекоп“ (на него стажуват кадети от военноморски университети), такъв шум в световните медии нямаше. Сега е друго. Този път не учебен съд хвърли котва край кубинския бряг, а боен отряд, включващ фрегатата „Адмирал Горшков“, носеща крилати ракети, и многоцелевата атомна подводница „Казан”.
По пътя за Куба нашите моряци организираха учения в Атлантика (симулирани изстрелвания на ракети) и се отправиха към Хавана, където бяха посрещнати с артилерийски салюти.
И за да потуши тревогата на американската преса, кубинското Министерство на отбраната успокои арогантните съседи с това съобщение: "Визитата е в съответствие с историческите приятелски отношения между Куба и Русия. Нито един кораб не носи ядрени оръжия, акостирането в Хавана не представлява заплаха за региона."
Контраадмиралът Джон Кърби почти се прозяваше, докато информираше американците за пристигането на руските кораби. В действителност американската реакция бе друга - американски бойни кораби спешно излязоха в открито море, излетяха и военни самолети, за да ни наблюдават отблизо. А на първите страници на американските вестници написаха с едър шрифт: "Русия се връща в Куба".
Посещението на нашите кораби явно гъделичка нервите на Белия дом и Пентагона. Там, директно или между редовете, намекват, че ако руснаците отново започнат да се „заселват“ в Куба, това ще е щик, насочен към корема на САЩ (от Куба до най-близкия американски щат са само 80 километра).
Не и още веднъж не!
Москва, както по време на кубинската ракетна криза през 1962 г., няма да докара ядрени ракети в Куба. Но тя възнамерява да рестартира предишните политически, икономически и военни отношения с Хавана.
И тук трябва да изречем една горчивата истина:

Москва направи стратегическа грешка

когато по искане на САЩ изтегли военната си групировка от Куба и напусна мощния разузнавателен център в Лурд. Когато нашите си тръгнаха, кубинците легнаха на пътищата, по които вървяха бронетранспортьорите, молейки руснаците да останат. Тогава кубинците се обидиха. И на Москва отне много години, за да възстанови отношенията с Хавана. Това се случва сега.
С напускането на Куба ние премахнахме от масата за преговори нашия мощен коз във военната игра със Съединените щати - самият щик пред корема им. След което янките развързаха ръцете на НАТО и преместиха войските си до границите на Русия.
Затова евентуално руско завръщане в Куба ще е не само нашият отговор на НАТО, но и поправка на старите грешки.
Ние няма да установим наши военни бази на острова без съгласието на Хавана. Но е възможно да направим

предложения на Куба, които тя едва ли ще откаже

Руско-кубинският ренесанс е стратегически изгоден както за Москва, така и за Хавана. Освен това в Карибския регион има и други страни, приятелски настроени към Русия. Това е и Венецуела, и Никарагуа. Също Бразилия и Мексико. И не е изключено край бреговете им да се развее Андреевското знаме на руския флот.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ