16 Юли 2024вторник01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станишев очаква действия за вот без фалшификации

Марин Райков заяви, че е възможно и да махне някои зам.-министри, но няма да оценява кабинета "Борисов"

/ брой: 63

автор:Веселка Венкова

visibility 253

Приоритет на служебния кабинет трябва да е провеждането на неманипулиран и без фалшификации парламентарен вот, подчерта Сергей Станишев и призова Марин Райков да подкрепи с действия декларацията си за честни и свободни избори. България се нуждае от правителство, което ефективно ще решава проблемите на гражданите, заяви след срещата си с премиера "ръководителят на втората по численост партия в парламента". Райков се срещна с лидера на БСП, както обеща при встъпването си в длъжност, но пред журналистите двамата направиха в МС само изявления.
"Пожелах му успех в работата и го казвам искрено, защото България се нуждае от честни, свободни, почтени избори, които действително да дадат думата на хората", отбеляза Станишев. Той споделил фактите и притесненията си за работата на политическия кръг на Цветанов, който "продължава да бъде контролиращ МВР и няма как при това професионално ръководство да се гарантира честността на изборите". Това важи и за "Информационно обслужване", посочи Станишев и каза, че подкрепя идеята за изборен борд, в който трябва да се привлекат НПО с опит при наблюдението на изборния процес. 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани, а такава среда и нагласа създаде правителството на Борисов, злоупотребявайки с демокрацията, мотивира се лидерът на социалистите.
Състоянието на държавата е изключително тежко, каза Станишев и поиска истината от всеки министър. През последните 10 дни фискалният резерв е намалял с близо 1 млрд. лв. и вече се е стопил до едва 3 млрд. лв. при заварени през 2009 г. 8 млрд. лв., изтъкна лидерът на БСП. Той настоя да стане ясно какви са задълженията на болниците, които масово са пред фалит, колко е невърнатият ДДС, колко са задълженията на държавата и на общините към фирмите. "В интерес на обществото е това да се знае, за да може служебното правителство да знае дали стъпва на стабилна почва или ще затъва в блато и ще понесе отговорност за чужди вини", аргументира се Станишев. Въвеждане на различни тарифи за ток, незабавно пренасочване на енергийните помощи от есента към настоящия момент, мерки по отношение на тарифата за пренос, са предложенията в областта на енергетиката и цените на тока.
Преди премиерът и лидерът на левицата да слязат в Гранитната зала, от страничния вход МС напусна икономическият министър Асен Василев.
Не можем да работим без доверието на хората, обясни служебният премиер, като благодари за откровеността. Целта на гражданския борд е изборите да бъдат убедителни като честност, прозрачни и хората да се припознаят в резултата от този вот, посочи Марин Райков. За мене няма лош резултат на изборите, а само един негативен сценарий - този, при който политическата сила, която губи, оправдава това с евентуални манипулации, заяви той.
Служебният премиер заяви, че кабинетът му нямало да дава политическа оценка на правителството на Борисов, както и на предишния кабинет. Ние сме правителство, което е неутрално, ще бъдем изключително коректни, за да не се усъмни никой в нашата безпристрастност, заяви Райков. Министрите щели да правят анализ по сектори и като цяло, а мерките щели да бъдат израз на тяхното отношение към наследеното, разбра се от дипломатичния му словоред.
Райков обяви, че въпросът за зам.-министрите е важен, но няма да ги сменя, защото няма време да се сработват с нов екип. Важно е да работят институциите, важно е администрацията да не спира да функционира, смята служебният премиер. Райков заяви, че няма да пропусне да отстрани онези, "с които моите министри не желаят да работят или за които има ясни доказателства, че досегашната им работа е допринесла за създаване на кризисни огнища в сферата на отговорността им".

 

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ