14 Август 2024сряда11:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С юбилеен медал отличават за Трети март общественици

Парламентарни делегации от страните, които имат принос за Освобождението на България ще гостуват за тържествата

/ брой: 41

автор:Веселка Венкова

visibility 289

Видни български общественици ще бъдат отличени с възпоменателен юбилеен медал и почетна грамота "135 години от Освобождението на България". На лицевата страна на медала, изработен от Монетния двор за годишнината, е изобразено Самарското знаме от картината на Ярослав Вешин. Отличията ще бъдат връчвани за родолюбива дейност, за преданост към ценностите на свободата и демокрацията, за популяризиране на Освобождението и за принос към съхраняването на културно-историческото наследство.
Предложенията за награждаване са на местните структури на Националния комитет "Васил Левски", които трябва да направят номинациите до 3 март. Това обявиха от Националния инициативен комитет "135 години от Освобождението на България", чийто председател е народният представител ОТ Коалиция за България проф. Андрей Пантев. Отбелязването на годишнината е под патронажа на председателката на Народното събрание Цецка Цачева.
"За да се осъществи тази война, присъства българският народ, българските мъченически усилия, присъства цялата съвест на европейския свят. Освободителната война беше възможна именно благодарение на онези европейски настроения, които вързаха ръцете на антируските и антибългарските сили и оставиха Русия да извърши своя тих, колективен и героичен подвиг", коментира проф. Пантев. Това е и идеята на изложбата, която ще бъде открита в Народното събрание - войната ще бъде показана като съществена част от европейския политически освободителен национален процес", добави историкът.
За Трети март у нас ще гостуват парламентарни делегации от страните, които имат принос за Освобождението на България. Те ще участват в проявите, планирани за юбилейното честване. За 27 февруари в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е предвидена конференция с участието и на над 100 наши и българисти от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, обяви председателката на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова.
Програмата на честванията включва концерт, организиран съвместно с Българската православна църква. На 25 февруари в зала "България" Софийската филхармония и Хорова калепа "Светослав Обретенов" ще изпълнят ораторията "Страсти по Матея" на композитора митрополит Иларион, председател на дирекцията по външноцърковни връзки на Руската православна църква. Концертът е посветен на Трети март, но и на избора на нов български патриарх. Предвижда се на 2 март в София да бъде открит паметник на ген. Гурко по инициатива на плевенския кмет и на посланика на България в Москва Бойко Коцев.
Инициативи на Национално движение "Русофили" във връзка с честванията на Трети март обяви говорителят на организацията Иво Атанасов. На 1 март в кв. "Требич" ще бъде открит паметник на генерал Пьотър Черевин и есаул Бариш - Тищенко, първоосвободители на  София. На 3 март в Стрелча ще бъде открит паметник на полк. Тимирязев, освободил града, а ден по-късно в Дома на Москва в София се открива изложба от 12 графики от френски художници, публикувани във френския печат по време на Освободителната  война. Отпечатали сме изложбата в 500 екземпляра, които ще бъдат експонирани в училища, читалища и други обществени места в цялата страната, обяви Атанасов.
"Русофили" са поръчали в Монетния двор в Москва възпоменателен знак "Самарски кръст", който ще е готов за 1 март и ще бъде предоставен на Инициативния комитет начело с проф. Андрей Пантев за връчване на лица с големи заслуги за  развитието на българо-руските отношения.
 

Не подписвайте закона за ЛГБТ

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 154

За сериозен риск от нови пожари предупреждават огнеборци

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 154

Опасни жеги до края на седмицата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 154

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 9

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 5

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 6

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ