17 Октомври 2024четвъртък19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ректорите към БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА: Имате много добри и амбициозни предложения в образованието. Реализирайте ги!

автор:Дума

visibility 213

"Има време за раздиране, има и време за съшиване", е казал Еклесиаст. Иска ми се срещата ни днес да е част от съшиването. Общественият договор е раздран. Общественото доверие е сведено до нула. На поредица от срещи, думите които се повтарят са – абдикация на държавата, липса на пари, липса на кадри, липса на синхрон, липса на доверие".

Това заяви председателят на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА  Атанас Зафиров по време на среща с десетки ректори на университети в България. Той подчерта, че левицата подхожда отговорно към проблемите на образованието като цяло  и висшето образование и те са важен приоритет за страната ни, по който може да се търси oбединение.

Зафиров каза, че огромна част от активните образовани хора отказват да гласуват. Той се обърна към ректорите с думите: "Призовавайте своите студенти да гласуват, просто да гласуват, за който преценят. Ако не отидат до урните, ще останем още дълго в това положение". Той изрази съгласие с призивите на ректорите, че държавата трябва да се намеси и обясни, че БСП иска точно това: силна държава, силна регулация, справедливо преразпределение на средствата.
Социалистът пое ангажимент на поставените въпроси и проблеми да бъде търсено решение. "Давайте ни законодателни предложения, за да можем да сме реално близки до вашите нужди, които сте на терена на обучението всеки ден", заяви Зафиров.
„Образованието е приоритет за БСП и винаги е било“, категоричен бе председателят на БСП – София Иван Таков. Той коментира, че в Програмата за ускорено развитие на България то е застъпено широко – от неговото финансиране, заплащането на преподавателите, материалът, който се преподава и още много. Таков подчерта, че листите на  левицата са пълни с опитни, можещи, млади и нови лица, които ще работят за осъществяването на тези решения за българското образование.
Председателят на Съвета на ректорите в Република България проф. д-р Миглена Темелкова подчерта нуждата от по-голяма финансова независимост на университетите, за да станат по-конкурентоспособни и привлекателни.

„Има много добри и амбициозни предложения в Програмата на БСП и ще бъде много хубаво ако успеете да ги реализирате. Искрено пожелавам на България 5% от БВП да отиват за образование. Имаме нужда“, наблегна Темелкова. Тя заяви и подкрепа за мерките за изравняване на докторантската стипендия със средната работна заплата в обществения сектор;  редовната докторантура да се зачита за осигурителен стаж и обвързване на заплащането в сферата на висшето образование и наука със средната работна заплата в обществения сектор.
В продължилата два часа дискусия сред обсъжданите теми бяха акредитиране на университетите, визи за студентите, изпълнението на Стратегията за висшето образование, спецификите на висшите учебни заведения, посветени на различните изкуства, нуждата от анализ на броя и направленията на университетите и още много други.

От страна на левицата участие в дискусията взеха и председателят на АБВ Румен Петков, Габриел Вълков – водач на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 23 МИР, Атанас Атанасов – водач на листата в 24 МИР; кандидатите за народни представители проф. Мариела Модева, доц. Наталия Киселова, д-р Валери Жаблянов; Калоян Паргов – член на НС на БСП, проф. Ваня Добрева и други.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ