16 Юли 2024вторник01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

41-ия парламент си отиде безславно

Калинката без диплома се превърна в символ на кадровата политика на ГЕРБ, категорична бе оценката на социалистите

/ брой: 62

автор:Веселка Венкова

visibility 796

В 9,57 ч. вчера председателката на 41-ото Народно събрание удари последния звънец. "Ние си отиваме, парламентаризмът остава", констатира Цецка Цачева. Ограденият до последно с полицейски ленти, метални заграждения и коли на жандармерията парламент влезе в учебниците по история.
"41-ото НС не приключи с пълен мандат и това е логично следствие от провала на управляващата партия ГЕРБ. Започнали с много високо одобрение и подкрепа, с рейтинги в зоната на прегряването, днес парламентът, правителството и премиерът Борисов са във фризера", посочи в декларацията на Коалиция за България зам.-председателят на парламентарната група Ангел Найденов.
Калинката без диплома се превърна в символ на кадровата политика, постната пица символизира финансовата, а ГЕРБ остана само абревиатура, посочи Найденов и допълни: "за България се сещахте само като за страната, в която се завръщахте от пътуване в чужбина". Осъзнавате ли, че символ на управлението ви като цяло ще бъдат хората-факли, самозапалващи се от отчаяние, попита смълчаното мнозинство социалистът. Найденов определи парламентарната и политическата криза в страната като възможност за излизане от блатото, "в което ГЕРБ начело с Бойко Борисов натикаха страната. Блатото на икономическия срив, на безнадеждността и загубата на лична перспектива".

Рекламните трикове и пиар ефекти не слагат хляб на масата и не плащат сметки, а "прикриваха отсъствието на полезни резултати", обобщи провала на ГЕРБ Найденов


Като парламента с най-лошите и некачествени закони и с най-много попадащи в зоната на т.нар. "сиво законодателство", с над 70 лобистки и корупционни текстове, охарактеризира Найденов 41-ото НС и припомни, че "мнозинството абдикира от парламентарния дебат", а европейската тема изобщо отсъстваше от парламента, превърнат от ГЕРБ в отрицание на парламентаризма и придатък на изпълнителната власт.
"Вие направихте безпрецедентно нещо в историята на българския парламентаризъм, след като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте едно опасно политическо инженерство да разбиете парламентарните групи, за да си осигурите купена подкрепа на уж независими народни представители. Това е едно от най-уродливите явления, с които това НС ще остане в историята на българския парламентаризъм", не пропусна да отбележи лидерът на ДПС Лютви Местан.

Ето тези жени в Народното събрание не ги сменят, защото са перфектни професионалистки. Това са стенографките


На работното си място вчера се събраха внушителен брой депутати - 192-ма, а народните представители от "Атака" отсъстваха, бойкотирайки последните дни на НС.
Дори коментарите след последния звънец и чашата шампанско оставиха депутатите непримирими в оценките за работата на кабинета и мнозинството на ГЕРБ.
Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов отправи призив да се извлекат поуки от социалната и политическата криза, пред които сме изправени като общество и държава, а не да се правят отчети какво е свършил парламентът. "Защо си отиде предсрочно правителството? Ако не си отговорим на този въпрос, ще си отиде предсрочно и следващото. Правителството на Борисов не изведе страната от икономическата криза, макар да имаше всички предпоставки да го стори, отбеляза Костов. "Министър-председателят показа, че е напълно неспособен да различава доброто и злото", допълни още той.


ГЕРБ показали "нов морал в политиката"


 С похвалата си, че довчерашните управляващи направили всичко възможно да не допуснат лобистки текстове, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев предизвика искрен смях у опозицията. След постиженията на мнозинството той изтъкна: "За първи път ние тук, в това НС, въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочното правило депутати да гласуват с няколко карти. Беше въведен и регистрационен режим на входа на парламента с технически средства, които отлежаваха с години в мазето на тази страда. От друга страна, показахме нов морал в политиката не само с това, че депутатите могат да са дисциплинирани и да не подменят вота на избирателите, напускайки парламентарната си група. Спомнете си колко законопроекта променихме и усъвършенствахме тук след основателна критика. И днес с ръка на сърцето и с чиста съвест мога да заявя: ние направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в гласуваните закони. Тази задача щеше да е по-лека, ако имаше закон за лобизма."

 

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ