27 Юни 2024четвъртък22:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво

От износител България се превръща в траен вносител на електроенергия

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 1375

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов, цитиран от БНТ. Той уточни, че наличното руско гориво ще се използва за резерв.
Изказването му дойде по време на церемонията за внедряването на алтернативен тип гориво от "Уестингхаус" в пети блок на централата. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни.
Междувременно продължават преговорите с френската "Франатом" за ядреното гориво за шести блок. В изпълнение на своята програма за диверсификация АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с "Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ за доставка на гориво за 5-и блок. Първата пратка пристигна през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извърши зареждане на касетите за използване.
Вчера следобед бе поставена последната от първите 43 касети с американско ядрено гориво от "Уестингхаус" в Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Така една четвърт от него вече е заредена с алтернативното гориво.
Цената на американското гориво е сходна с тази на руското, уточни директорът на АЕЦ "Козлодуй". Но като цяло цената на урана е поскъпнала и именно заради това атомната централа е представила по-рано този месец заявление пред КЕВР за 30% по-висока цена на произвеждания ток от 1 юли. Впоследствие централата се отказа от това искане, не без намесата на правителството, и представи ново заявление почти за същата цена като сегашната. Николов посочи, че дружеството ще направи необходимите икономии, но те няма да нарушат нормалната му работа.
В същото време данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че производството на електроенергия от базовите ни мощности намалява с почти 20 на сто т.г. в сравнение с първите пет месеца на 2023 г. Като цяло производството на електроенергия от 1 януари до 26 май 2024 г. е спаднало с 11,41% в сравнение със същия период на м.г. По данни на ЕСО от началото на годината България е произвела 15 432 381 MWh електроенергия, а м.г. за същия период производството ни е било 17 354 095 MWh.
Потреблението също е понижено - за 2023 г. е 15 877 096 MWh, а сравнителните данни до 26 май 2024 г. сочат 15 179 183 MWh, което е с 4,40% по-ниско.
Страната ни трайно се превръща в нетен вносител на ток, като салдото износ-внос е отрицателно (-82,86%).
Институтът за икономически изследвания при БАН неотдавна предупреди, че по-ниските цени на електроенергията у нас не могат да намалят нивото на енергийна бедност, което остава повече от 2 пъти по-високо от това на ЕС. Българите имат два пъти по-ниски общи потребителски разходи от средните за ЕС, потребяват едва 60% енергия в количествено отношение в сравнение със средния европеец, имат приблизително равни потребности от енергия, но близо 3 пъти по-ниски доходи в номинално изражение.

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 120

Плашат с възможна липса на бял, "Добруджа" и типов хляб

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 120

Жилищното кредитиране в България приближава 22 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 120

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" призна за инцидент в шести блок

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 120

Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 120

Сърбия готова да направи компромиси за Косово

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 120

Бивш швейцарски президент оглави Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 120

Накратко

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 120

Твърдо "не"

автор:Нора Стоичкова

visibility 372

/ брой: 120

Парламентарното театро на Б.Б.

автор:Александър Симов

visibility 370

/ брой: 120

Путин създава ново поколение олигарси

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ