19 Юли 2024петък00:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка (c) Gregor Hohenberg

Световни солисти ще очароват публиката на Pravets Art Nights

Софийската филхармония отново ще бъде музикален домакин на престижния фестивал в Правец

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 421

Почитателите на класиката ще имат възможност да се срещнат със световнопризнати солисти и диригенти на 19 и 20 юли на омагьосващата сцена до езерото на Hyatt Regency Pravets Resort. Първата вечер е посветена на музиката на Гершуин и е с участието на виртуозния немски пианист Себастиан Кнaуер, който заедно с първия ни оркестър ще представи "Рапсодия в синьо". В програмата са включени още увертюрата "Funny Face" и сюитата "Порги и Бес". Дирижира именитият маестро Емил Табаков.
В своята над 30-годишна кариера, започнала с концертния му дебют на 14 години, Себастиан Кнауер свири в престижни зали в родината си и по света. Има издадени 15 CD, оценени със суперлативи от критиката. Съвместният му проект с Даниел Хоуп "Изтокът среща Запада" печели наградата "Echo Klassik" за 2005 г. и номинация за "Грами". Концертът за пиано "This is (not) Beethoven - Variations for Piano & Orchestra" от композитора Араш Сафаян, издаден от "BMG/Modern Recordings" през 2020 г., веднага влиза в немските класации Classic Charts (номер 6) и в американските класации Billboard Charts (номер 15).
Наред с тези успехи, през 2012 г. Себастиан Кнауер основава собствен фестивал "mozart@augsburg" и е негов художествен ръководител. На фестивала са участвали много известни артисти и оркестри. През 2017 г. той поема художественото ръководство и на Международния музикален фестивал в замъка Бад Берлебург, а през 2021 г. инициира още един фестивал в град Аахен под името "Ludwig FUN Beethoven".
Оперната гала "Пучини завинаги", посветена на 120 години от рождението на великия композитор, ще събере на 20 юли оперната прима с изключително чувство за хумор и артистизъм Мила Михова и един от най-харизматичните тенори на днешното време Матео Фалчер. Под палката на маестро Томас Рьоснер те ще представят арии и дуети от най-емблематичните опери на Пучини.
Само преди няколко месеца Мила Михова очарова публиката, партнирайки на суперзвездата на операта Брин Терфел. Нейният професионален път е белязан от уроците на майка й Дарина Такова и Лукреция Меса - експерт по метода Voice Craft. Мила е стипендиантка на фондация "Райна Кабаиванска" към Нов български университет и на фондация "Борис Христов" за Оперното студио в Националната академия "Санта Чечилия" в Рим, където специализира при Рената Ското. Развива богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др. Сред актуалните й ангажименти се открояват дебюти в Германия - като Абигаиле в "Набуко" на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в "Пътуване до Реймс" на Росини в Операта в Аугсбург, в "Набуко" на фестивала "Opera Open" в Пловдив и във Варненската опера, както и редица рецитали в страната и в чужбина.
Италианският тенор Матео Фалчер е възпитаник на миланската консерватория "Джузепе Верди". По-късно усъвършенства вокалната си техника и натрупва опит в Академията за млади певци към Миланската Скала, както и в Академията "Родолфо Челети" в Мартина Франка. Дебютът му е през 2010 г. в "Тайният брак" на Чимароза като Паолино. Бързо идват покани от различни театри в Италия и за още роли - Рудолф от "Бохеми", Ринучо от "Джани Скики", Фентън от "Фалстаф", Тебалд от "Капулети и Монтеки", Алфред от "Травиата", Херцога от "Риголето".
Наред с концертната програма, тази година фестивалът организира и майсторски класове по пиано и културен мениджмънт. Фестивалът е организиран от Сдружение "Моцартови празници 04" с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура".

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ