23 Август 2024петък01:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предупреди за "бомби" в бюджета на Пловдив

автор:Дума

visibility 943

За нереално раздути разходи и заложени финансови "бомби" в бюджета на община Пловдив предупредиха от левицата в града. Това е бюджет на хаотичното развитие, с типичните "хитрувания" и с нереално планирани показатели, коментирата общинските съветници от БСП на пресконференция днес.
Финансистът на групата на социалистите в местния парламент Петя Манева разкритикува управляващите за политиката на непрозрачност при формирането на бюджетната рамка. До този момент липсват отчетни данни за изпълнение на бюджет 2017, подчерта тя. По думите й най-голям риск в бюджет 2018 са планираните данъчни приходи в размер на близо 70 млн.лв. Миналата година са били 49 млн.лв, към 31.11. 2017г. са отчетени 50 млн.лв от данъчни приходи. Ръст от 27% в данъчните приходи, без да се увеличават данъците, е твърде амбициозна цел, обясни Петя Манева. Тя посочи, че трета поредна година бюджетната рамка отразява внушителен преходен остатък, които достигна до 43.58 млн.лв. 23 млн. лв в него са от неизпълнение на капиталовата програма. За 2018 година планираните капиталови разходи са в размер на 86 млн. лв, формирани както следва от: 25.3 млн.лв собствени средства, 23.14 млн.лв преходен остатък, 25.80 млн.лв от европейски програми, 10 млн.лв заем и целева държавна субсидия от 2 млн.лв. При настоящия административен капацитет е невъзможно тези средства да бъдат разходвани целесъобразно, заяви Петя Манева.
Няма как същият екип да изпълни три пъти повече дейности, категоричен бе и председателят на групата съветници Николай Радев. Той нарече бюджет 2018 "раздут, без реалност да бъде изпълнен". Социалистът отбеляза, че всяка година спори с кметовете за подценена приходна част, но сега за първи път е притеснен от другата крайност. С 27 млн.лв се увеличават местните данъчни проходи, без да се увеличават данъчните ставки. Това означава "кухи" пари, провеждане на обществените поръчки за ремонти, които обаче няма да бъдат довършени, без да има осигурени средства.
През 2019 година Пловдив ще бъде не само столица на културата. През 2019 година ще има и местни избори, напомни математикът Радев. Той предупреди за огромна "бомба", заложена в образованието, което експертно познава. По негови изчисления поне 6 млн. лева ще са нужни за дофинанасиране на общинските училища. Само 14 % е ръстът на средствата за делегираните от държавата дейности за образование. В същото време разходите на училищата са нараснали много повече в следствие на увеличенията за заплати на учителите с 15 % , за парно с 24 % и за вода с 18 %, стана ясно от думите на Николай Радев.

Общинският съветник Десислава Йорданова се спря на финансите в сферата на културата с оглед на предстоящото домакинство на Пловдив като Европейска столица на културата. По думите й все още не е ясно дали държавата ще изпълни ангажимента си към инициативата. Затова е депозирала питане към кмета във връзка с получени и очаквани суми от обещаните 20 млн. лева държавна субсидия, както и за маркетинговата програма на Фондация "Пловдив 2019". Единственото, което знаем е, че ще открием инициативата с двудневен хепънинг на пл. "Централен", но дали ще бъде готов площадът, не е ясно, обобщи Йорданова.
Ще влезем в 2019 година с квартали, където няма канализация. Но в този бюджет нищо не се предвижда по въпроса, посочи доц. Ангел Иванов, заместник-председател на ОбС – Пловдив от БСП. Той изтъкна, че това е голям проблем за район Южен, а Южен обходен колектор няма се строи. В кв. "Остромила" се строи канализация, която няма къде да отиде, защото е заустена”, подчерта нелогичността на действията доц. Иванов.

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 1358

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 1361

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 1346

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 1298

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 1567

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 1299

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 1443

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 1613

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1484

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ