Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Този път наредбата обхваща ученическите столове, вкл., ако ползват кетъринг, бюфетите и лавките в училищата, автоматите с храни и напитки на територията на учебните заведения.
Целта е на учениците да се осигури здравословна и разнообразна храна, с достатъчно количество зеленчуци, плодове, млечни и белтъчни храни, да се увеличи приемът на пълнозърнести храни и течности. В същото време трябва да бъде ограничена консумацията на сол, захар и мазнини.
Поне два пъти в седмичното меню в столовете трябва да има пълнозърнест хляб, а поне веднъж - пълнозърнести макарони, юфка и пр., както и най-малко три вида пресни зеленчуци и три вида пресни плодове седмично. Поне веднъж седмично трябва да се предлага риба - като основно ястие, в супа или в сандвич.
Забранява се предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и бульони.
Храната трябва да е прясно приготвена, не се допуска предлагане на храна от предния ден.
В сила и сега е наредба на Министерството на земеделието и храните, която следи какво се предлага в столовите, а за храните в лавките регламентира главно да са в подходяща опаковка, ясен етикет, в срок на годност и без плесени.
През 2009 г. бе приета Наредба 37 на Министерството на здравеопазването, която забраняваше вредни храни в лавките. Наредбата не е отменена, но масово не се спазва.