Срив в преработката на плодове
/ брой: 200
Близо двеста предприятия са преработвали плодове и зеленчуци у нас през миналата година, като са използвали 91,6 хил. тона пресни плодове и 106,7 хил. тона пресни зеленчуци. Това става ясно от данни на земеделското министерство.
Произведена е 64,7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84,4 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци най-много са доматите, пиперът и картофите.
Данните обаче сочат, че преработените пресни плодове са с 21,4% по-малко от предходната година, а при зеленчуците спадът е с 2,3%.
При плодовете с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следва внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове.
При пресните зеленчуци още по-голям е делът на родното производство - 85%, следват доставките от ЕС - 8%, и внос от трети страни - 2%. Най-много са внесените количества моркови от ЕС, а от трети страни това са пипер и отново моркови. При плодовете пък вносът от ЕС е основно на ябълки, праскови и ягоди, от от трети страни – на череши.
Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36,9 хил. тона. Износът за ЕС се равнява на 28,9 хил. тона. Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 54,7 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18,8 хил. тона, а износът в трети страни е 7,3 хил. тона. Количеството на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 30,6 хил. тона.