17 Юли 2024сряда21:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фермери искат изкуствен дъжд заради горещините

Така могат да се решат проблемите с напояването в сухи райони на страната, смятат от браншовата организация

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 195

Българският фермерски съюз призовава в България да започнат опити с извалявания от потенциални облаци в опит за справяне с недостига на вода в някои райони, предизвикан от горещините. Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. Става въпрос за вкарване на реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата в атмосферата и свалянето й на земята, посочват от фермерския съюз.
"Работи се с облаци, от които не се предвижда да вали. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсови - калциев и натриев хлорид. Говорим за натурални съставки, които са налични в природата“, казва председателят на фермерската организация Георги Стоянов. Такива охити вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза са САЩ, Канада, Китай и Русия.
Според председателя на фермерския съюз от опитите в Румъния се отчита положителен ефект и валежите в съответните райони са се увеличили с 10%. Той смята, че с изваляванията могат да се решат проблемите с напояването в някои райони, в които има суша през лятото.
Българският фермерски съюз настоява да бъде проверено състоянието на над 3000 малки язовира в страната. "Язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията", смята Стоянов.
"Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони липсва напояване", казва Стоянов. "Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на местен човек с много власт", се посочва в съобщението.
През април край русенското село Щръклево се проведоха тестове за предизвикване на изкуствен дъжд чрез разпръскване на сребърен йодид във въздуха. Според Световната метеорологична организация при оптимални условия т.нар. "засяване" може да увеличи валежите от отделен облак с до 20%, но същевременно има опасения, че технологията може да доведе до непредвидени последици, като твърде много дъжд или повишено замърсяване.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ