15 Юли 2024понеделник00:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

„Кървави пари” за шампиони

Ще остави ли ГЕРБ световни и европейски медалисти без старини

/ брой: 190

автор:Марин Милашки

visibility 2715

Държавата е на път да сътвори поредна глупост, свързана със спорта. Този път управляващите се опитват да оставят около 1500 спортисти, дали здраве и сили за спортната слава на България, спечелили медали от световни и европейски първенства, без старини. Това са родни атлети, които не са заслужили отличия от Олимпийски игри и според съществуващите регламенти нямат право на пожизнени месечни премии.
Очаква се тази седмица да се гласува новият Закон за спорта, в който са заложени именно такива поправки, но те трудно ще бъдат приети. Причината е проста. Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта ги отхвърли под диктовката на "спортния" министър Красен Кралев. Той показа справка, която се оказа доста подвеждаща. Чрез нея Кралев се опитва да попречи на медалистите ни да получават заслуженото. И поради тази причина депутатите от ГЕРБ гласуваха против.



Снимка ombudsman.bg
Легендарните спортисти, между които Мария Гигова, Стефан Ботев, Михаил Такова и др., получиха подкрепа на искането си и от омбудсмана Мая Манолова

Призьорите от световни и европейски първенства не са по-различни от тези, които имат медали от Олимпиади. Разликата в момента идва от заплащането. Всеки олимпийски медалист получава пожизнена месечна премия. На шампионите се полагат 3 минимални работни заплати (към момента 1530 лв.), сребърните медалисти взимат 90% от тази сума (1377 лв.), а бронзовите - 80% (1274 лв.). За втори медал сумата се намалява с 10%. Така на старши треньора на националите по борба в класическия стил Армен Назарян се полагат общо 2907 лв. за олимпийската му титла от Сидни 2000 и за бронзовия му медал от Атина 2004. Той е и трикратен световен шампион, но ако нямаше олимпийските медали, сега нямаше да получава нищо.
Пресен е случаят с гимнастичката Любомира Казанова. Тя започна да получава заслужена пожизнена премия, малко след като навърши 20 г. Казанова замени на пожар преди Олимпиадата в Рио 2016 опиталата се да се самоубие Цвети Стоянова и месеци по-късно заради хронични контузии реши да се откаже от спортна дейност. Така вече 2 г. Казанова получава по 1274 лв. на месец.

14 млн. лева на година

е сумата, необходима за отчитане на приноса на заслужилите спортисти. Не е толкова стряскаща, както се опитват да я изкарат управляващите. Групата на "Световните и европейски шампиони на България за достойно отношение на държавата" разкрива и как парите могат да бъдат подсигурени. Борещите се за справедливост оповестиха отворено писмо, от което става ясно, че депутатите са били подведени от ведомството на Красен Кралев. Групата включва около 1500 наши световни и европейски шампиони и медалисти от всички спортове, част от световния спортен елит в миналото.
"Тези спортисти са най-добрите посланици на България по света, допринесли са много за авторитета на нашата родина и заслужават признание от българската държава. Материалният израз на това признание са пожизнените месечни премии след приключване на състезателната им кариера. Съгласно действащия закон, както и приетия на първо четене нов закон, право на такива премии получават медалистите от Олимпийски игри, от Параолимпийски игри и от игрите за глухи "Дефлимпикс" и техните треньори. Считаме, че световните и европейски шампиони и медалисти също имат голям принос за издигане авторитета на България. Трикратни и многократни световни и европейски първенци и медалисти не получават нищо. Тези заслужили спортисти, заради успехите на които българското знаме се е издигало по цял свят, несправедливо са лишени от социалните придобивки, предвидени за техните колеги като пожизнени месечни премии.
Има и друга несправедливост при сегашния режим на премиране - деленето на спортовете на олимпийски и неолимпийски, което е обусловено от международната конюнктура. Ярък пример за това е художествената гимнастика, която сравнително неотдавна стана олимпийски спорт. Не е справедливо трикратни абсолютни световни шампионки, както и голям брой световни шампионки, както и много световни шампионки от годините на най-големите успехи на България, да не получават нищо, само защото когато са носели слава на България, спортът им не е бил олимпийски. Множество български световни и европейски шампиони са принудени да работят в чужбина поради липса на възможности за реализация в България. Те и семействата им трайно остават в чужбина и там развиват за чужди държави традиционно силни български спортове. Така например българи създадоха акробатиката в най-развитите западни страни, треньорки по художествена гимнастика подготвят националните отбори на редица развити страни. Това е

износ на национален капитал


Стимулиране връщането им в България ще бъде стъпка за подпомагане преодоляването на демографската криза у нас.
За съжаление има голям брой световни и европейски шампиони и медалисти, които са оставени на дъното на социалната стълбица, без доходи, без средства за лекарства и нормално съществуване. Някои си отидоха от този свят дори без пари за погребение. Това никоя друга държава не го допуска за шампиони от световна класа! Съдбите на тези хора по никакъв начин не стимулират младите хора към занимания със спорт.
Учредяването на премиите за световните и европейски шампиони и медалисти и техните треньори цели да бъде сериозен стимул за децата и младежите да се занимават активно със спорт, да се стремят да постигнат спортни резултати на световно ниво. Това ще намали агресията у подрастващите, употребата на алкохол, цигари и наркотици", пише в отвореното писмо.
Във връзка с изложеното, групата внесе в НС предложение за промяна в новия Закон за спорта, което предвижда учредяване на пожизнени месечни премии, които са в размер много по-малък от този за медалистите от Олимпийски игри, и то само за един медал - за най-високо постижение, независимо, че България има петкратни световни шампиони и първенци с по 25 златни медала от световни форуми. Предлаганата промяна предвижда изплащането на премиите да започва от навършване на 35-годишна възраст и да бъде за световни и европейски първенства, организирани само от международни федерации с над 40-годишна история.
Предвижда се финансирането на премиите да се извършва, като към Министерството на младежта и спорта (ММС) се учреди целева извънбюджетна сметка "Премии на шампиони", от която да се изплащат парите на всички медалисти. Сметката да се попълва от целеви годишни субсидии от данъчните постъпления от хазартни игри. Тази промяна ще облекчи бюджета на ММС и ще увеличи възможностите му за финансиране на спортни дейности. В последните години лавинообразно се увеличават приходите от хазартни дейности и отчисляването на малка част от тях за спорт ще е мярка, която се използва в редица развити страни.
Красен Кралев или се опитва да не си създава проблеми пред Бойко Борисов с настояване за допълнителни пари, или въобще не му се занимава с този важен проблем на бившите спортисти, коментират атлети. От групата са изчислили, че заявената от Красен Кралев и хората му необходима сума за шампионските премии е завишена. Пред депутатите министърът е обявил, че са необходими 35-40 млн. лв., които няма откъде да бъдат взети. Реално обаче трябват именно 14 млн. лв. на година.
Между ощетените медалисти най-много са бившите щангисти, за които необходимата сума е 543 456 лв. на година, а за треньорите им се полагат 120 692 лв. Според предложението всеки медалист предлага по един треньор, който ще получава 50% от възнаграждението. Например на Нено Терзийски се полагат 1020 лв., а за треньора му Неделчо Колев, който в момента е и президент на федерацията - 510 лв. Някои треньори обаче имат по няколко състезатели с медали, но ще получават премия само за един, а не за всички, предлагат вносителите. С тези пари реално ще се подпомагат работещите треньори по места.
"По наши изчисления в справката (на ММС) се твърди, че през годините необходимите средства ще се увеличават с някакви стряскащи цифри. В това няма никаква логика - за съжаление в България живите ни световни и европейски шампиони и медалисти и техните треньори само ще намаляват! Считаме, че тази справка е въвела в заблуждение депутатите от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Не вярваме това да е умишлено - времето за изготвяне беше много малко, статистиките не се поддържат актуални, но резултатът за нас е несправедливо негативен", допълват от групата "Световните и европейски шампиони и медалисти на България за достойно отношение от страна на държавата".
Реално тези възнаграждения ще олекотят, макар и с малко, тежкия живот на българския спортист. За усилените спортни тренировки някои спортисти платиха дори с живота си. А излиза, че ако не си спечелил медал от Олимпиада, оставаш на улицата без пари, работа, образование. Затова заслужените средства, за които настояват тези 1500 души, са кървави. Те отдавна са изработени с много труд и лишения. И са повече от заслужени!



Снимка Спортал
Самбистката Мария Оряшкова е 9-кратна европейска и 4-кратна световна шампионка по самбо, но този спорт е неолимпийски и не й се полага пожизнена месечна премия

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ