02 Юли 2024вторник16:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Първи предизборен дебат между кандидатите на Демократическата и Републиканската партия в САЩ:

БАЙДЪН В НОКАУТ, ТРЪМП ТРИУМФИРА

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 244

Демократите са смаяни от грешките на президента и обмислят неговата смяна след катастрофалното му представяне. Според руски коментатори завръщане на Тръмп в Белия дом няма да промени западната санкционна политика към Русия. Освен ако американският натиск не се прехвърли върху Китай, който Тръмп смята едва ли не за личен враг. Поради тесните връзки между Москва и Пекин това ще означава и продължаващ икономически натиск върху Русия

"Представянето на Джо Байдън на дебата шокира демократите", пише „Политико“. Някои от тях в прав текст казват, че са били ужасени, докато слушали речта на президента, и смятат, че партията трябва да издигне нов кандидат.
Президентът Джо Байдън откри дебата с дрезгав глас и разсеяни, непоследователни отговори, което отново накара демократите да се изнервят от възрастта му и от способността му да се противопостави на бившия президент Доналд Тръмп.
Не беше лесно да се проследят много от мислите на президента. В един момент той се поколеба и каза: „Най-накрая победихме „Medicare“, имайки предвид собствените си политики за социално осигуряване.
Един от бившите сътрудници на Байдън в Белия дом нарече представянето му "ужасно", добавяйки, че те постоянно се питали: "Всъщност какво каза той? Та това е лудост..."
Друг ветеран демократ написа: „Байдън изглежда имаше нужда от няколко минути, за да загрее. Чудя се колко правилно бе решението да няма зрители. И налейте чай на горкия. Или по-добре уиски...“
Разсеяните отговори на действащия президент даваха възможност на Тръмп умело да реагира. В един момент, след като опонентът му говореше за имиграцията, Тръмп отвърна: „Не разбирам какво каза, вероятно и той самият не знае...“
Запознат със здравословното състояние на Байдън заяви, че представянето му се дължи на настинка. Но в разговорите с репортери преди началото на дебата екипът на президента не спомена това.
Една известна личност публично заяви, че „е време да се проведе открит конгрес, който да смени Байдън“.
„Поддръжниците на Джо Байдън са разочаровани и уплашени от представянето му на дебата с Тръмп“, коментира Си Ен Ен. „Президентът говореше с треперещ глас, несвързано и звучеше ужасно. Затова мнозина открито се питат: Може ли Байдън да остане в надпреварата?“
„На сцената Байдън говореше с тих глас, стоеше с отворена уста, втренчен в една точка. Той изпитваше затруднения да довърши своята мисъл и често се подчиняваше на опонента си, когато обсъждаше въпроси като абортите. Само след няколко минути поддръжниците му осъзнаха колко зле стоят нещата“, каза човек, служил в администрацията на Байдън.
Друг демократ, работил за кампании в цялата страна, отчаяно призна: „Прецакани сме! И възниква екзистенциален въпрос: „Трябва ли да заменим Байдън на изборите?“
„Обърканото представяне на Байдън на дебата с Тръмп подхрани опасенията за възрастта и годността му за висшия пост“, пише „Файненшъл таймс“. Читатели на изданието са категорични: „Демократите са в притиснати в ъгъла“.
Байдън бе раздразнителен, отговаряше колебливо на въпросите на модераторите и неуспешно противодействаше на атаките и неоснователните твърдения на Тръмп. Той често губеше мисълта си и с основание Тръмп го нарече най-лошия президент в историята на САЩ. Представянето му предизвика буря от критики, тъй като 81-годишният президент не успя да спечели разтревожените си избиратели, които смятат, че той е твърде стар за втори четиригодишен мандат в Белия дом.
„Ако хората се притесняват от възрастта на Байдън, той едва ли разсея тези опасения. След такъв дебат демократите са в паника“, каза Кайл Кондик, политически анализатор в Университета на Вирджиния.
78-годишният Тръмп не е много по-млад от президента, но изглеждаше уверен. „Байдън не е годен да бъде президент. Вие го знаете и аз го зная“, каза Тръмп.
Байдън се опита да внуши на нацията, че Тръмп не е подходящ за високия пост, цитирайки криминалното му досие и многобройните му съдебни проблеми. Той дори нарече опонента си престъпник. Но в повечето национални проучвания на общественото мнение Тръмп води пред Байдън, въпреки че преди месец съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен по 34 обвинения. Бившият президент е изправен пред още три наказателни дела, включително две, свързани с опитите му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.
Тръмп избягваше да отговори на въпросите на модераторите дали ще приеме резултатите от предстоящите избори. Едва на третия път бившият президент каза: „Ако изборите са честни и законни, непременно ще ги призная“.
„Президентът на САЩ се надяваше да даде нов импулс на кандидатурата си за Белия дом. Слабото му представяне доведе до паника сред демократите и повдигна въпроса дали той изобщо трябва да е кандидатът на Демократическата партия“, коментира флагманът на либералната американска преса „Ню Йорк таймс“.
Съветниците на Байдън отхвърлят възможността за оттеглянето му от надпреварата. Вицепрезидентът Камала Харис се изказа в негова защита, като заяви, че американците трябва да се съсредоточат върху това, което той е постигнал за страната по време на управлението си, а не върху представянето му на дебати. Но и тя призна: "Очевидно е за всички - това беше слаб старт..."
„Тръмп печели, но това изобщо не улеснява Европа и Русия“, пише във „Взгляд“ руският коментатор Антон Трофимов. Според него думите на Тръмп, както и идеите на неговите съветници, показват, че Москва няма основание да приема републиканския кандидат като „проруски“.
Какво означава за Русия победа на Тръмп? За известно време Украйна ще остане без мащабната военна и финансова помощ от Америка. Но при какви условия ще стане това?
Москва разчита на приемането на мирния план на президента Путин. Но Тръмп заяви на дебата, че не смята условията за приемливи и ще настоява за разграничаване по линията на военния контакт в началото на преговорите. Това налага руската армия да премести фронтовата линия още на запад, преди да бъдат обявени резултатите от президентските избори в САЩ. Само при това условие преговорите между Москва и Киев, с посредничеството на САЩ, ще дадат добър за нас резултат.
Създава се усещането, че Тръмп смята прекратяването на острата фаза на конфликта в Украйна за своя програма максимум, за да пренесе новата „Студена война“ от военната в икономическата сфера. С неговото връщане в Белия дом западната санкционна политика няма да се промени. Освен ако основният натиск не се прехвърли върху Китай, който Тръмп смята едва ли не за личен враг. Предвид тесните връзки между Москва и Пекин, това ще означава и продължаващ икономически натиск върху Русия...

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 611

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 590

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 593

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ