19 Юли 2024петък01:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Почит към заслужаващите

/ брой: 34

автор:Панчо Панчев

visibility 317

Едва ли Стоянка Мутафова щеше да забележи, ако не бях написал тези похвални редове по случай широкото и заслужено отпразнуване на деветдесетия й рожден ден. Всички електронни медии (на живо и с чудесни архивни записи) и всички периодични издания подобаващо го отбелязаха, но най-важно според мен е още нещо - тя показа на зрителите, че продължава да е "госпожа стихийно бедствие" на сцената с участието си в едноименната пиеса и ни зарадва с информацията за предстоящо свое участие в нова постановка.
Не вярвам на някого да му е минало през ума, че голямата актриса не заслужава оказаното й от обществото внимание - тя сама си го е спечелила - с талант и очарование, професионализъм и трудолюбие, както и с умението си да бъде приятел на познати и непознати. Иска ми се с две изречения да се присъединя към многото й почитатели и да й благодаря за радостта и смеха, с които ни е дарила.
И още два повода имам. Единият е, че заедно с Невена Коканова, Георги Парцалев, моята състудентка Татяна Лолова и моя съученик и състудент Никола Анастасов игра в комедията ми "Щръклица". Не пиша как е играла, защото при нея празно няма. Вторият повод е човещината и умението да бъде приятел извън сцената. В момента си спомням дребни, но показателни случаи. Веднъж например упрекваше наша обща приятелка, че отишла без нея в някакъв магазин да си купи нещо сама. "Няма да ходиш без мен! - караше й се Стояна. - На мен ми дават най-хубавото". В Созопол пък се беше запознала с тамошни овчари и ни водеше при тях да опитаме истинско мляко и сирене. Наистина дребни случаи, но те допълват с щрихите си големия й портрет.
И друго ми дойде на ум, като я гледах в сегашни и предишни кадри по телевизията. Много неща е изиграла, но не ни омръзва да ги гледаме, ако ги показват. Напротив - радваме им се. И веднага се обажда критикарят в мен: ...ако ги показват вместо постоянните си "клиенти", момченца и момиченца, изпели по две песни (и, разбира се, заснели ги на клипове) или седнали да пишат роман, ама са още в началото. А когато не намерят такива бъдещи "гении", водещите интервюират колегите си, други водещи. И с това запълват екранното време, вместо по-често да показват Стояна и други истински артисти, художници, писатели, композитори...
Съмнявам се, че дори пишещите (и то често нелошо) млади хора (да не говорим за духовно осакатените техни връстници!) познават наши големи поети като Иван Пейчев или Веселин Ханчев например. Не, имената им буренясват в забрава. Случайно ми хрумват точно те. А да сте виждали по телевизията медоносни пчелици като продължаващите все още да живеят и да ни радват с куплетите си (оригинални и преводни) Първан Стефанов или Найден Вълчев? Пак случайно се сещам за тях. А макар и пренебрегнати от явно тачещото други "идеали" наше общество, те и творбите им съществуват.
Вестниците имат едни полезни рубрички, от които разбираме кой има днес рожден ден. Тях обикновено ги чета, но имам и забележки по списването им. Пред мен са случайно взети изрезки от разни вестници. В една от тях четем: Цветана Манева, актриса, Димитър Бербатов, футболист, 31 г. и по-надолу: Петър Попангелов, многократен републикански шампион по ски, 53 г., проф. Юлиан Вучков, есеист, публицист, историк и критик, 76 г. С написаното за Манева и Бербатов съм съгласен. Многото думи при Попангелов и Вучков обаче са излишни. Би било достатъчно по едно определение - скиор и писател (или публицист). А за популярни лица като Юлиан дори и определението е излишно, достатъчно е името. Излишно е и добавеното на Хайгашот Агасян музикант към композитор. Само едното върши работа, както и за проф. Жени Захариева, че освен пианистка е композитор и музикален педагог. За Хайго е по-важно, че е композитор, а за Жени Захариева - че е пианистка. По-добре повече да се пише за кръглите юбилеи на рождениците, но за това е добре вестниците да отделят цяла страница. Не е необходимо според мен да се споменават и разните бивши депутати (познати само на майка си и на леля си), освен ако са достатъчно известни с професиите си преди да влезнат в парламента. Това бивш депутат и дори бивш министър ми напомня (без директна аналогия) остроумния парадокс "бивш негър".

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ