01 Юли 2024понеделник02:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Още веднъж за моркова и тоягата

/ брой: 212

автор:Панчо Панчев

visibility 2690

Един от бисерите на фолклора ни е народният лаф за моркова и тоягата като стимулиращи средства, предлагани на подвластните за извършване на някаква дейност. Хората вярват (понякога съвсем без основание) на висящия пред устата им морков и се боят от тоягата зад гърба им независимо от това, има ли рекламен повод, във връзка с който им се предлагат, или са редовна житейска практика. Обикновено се употребяват комбинирано - в хармонично съчетание. И малките морковени радости за обществото, редувани или успоредени с принудата, имат изпитан ефект, особено над такива като нас, още несвикнали с истинска демокрация.
Впрочем вместо да го усуквам толкова, уж теоретично, по-добре да кажа простичко и ясно, че нас често успяват да ни зарадват с чудесни разпоредби и справедливи решения или забрани, които обаче после никой не изпълнява или спазва и (което е по-важно) никой не се грижи те да бъдат изпълнявани или спазвани. Оправдан възторг предизвика у мен (сигурно и у много други хора) намерението на отговорните органи да бъдат глобявани по 200 лева и наказвани с лишаване от правото си да сядат зад кормилото за известно време шофьорите, които не уважават предимството на пешеходците, минаващи по така наречените зебри.
Възторгът ми обаче продължи до другата сутрин, след като медиите обявиха хубавата вест, защото тръгнах по работа из любимия ми роден град и още сутринта щях да бъда прегазен на две пешеходни пътеки, по-точно на два светещи зелено светофара.
Едното място беше Военната академия, а другото при пресечката на улиците "Раковски" и "Гурко", където не ми е за първи път. И в двата случая тръгвах да премина бързо, щом светна зеленото, за да освободя после път на завиващите коли, но те решиха, че са по-важни от мен и от разпоредбата и не зачетоха предимството ми.
Някой беше казал, че и най-несъвършеният закон е добър, ако се спазва. Аз, понеже вярвам на закони и разпоредби и ги спазвам, не за първи път си рискувам живота (макар вече почти изживян) и хабя остатъците от нервите си. На няколко пъти съм и заплашван, псуван, дори веднъж ударен с юмрук, заради навика ми да казвам на пушачите, хвърлящи по спирките фасове (преди да се качат на автобуса или тролея), че са си "изпуснали цигарата". Меверето или общината, която също вече се сдоби със своя полиция, могат значително да обогатят бюджетите си, ако сложат на спирките по един свой "инкасатор", който да глобява нарушителите за небрежно и разсеяно хвърляните от тях на земята угарки.
Зарадва ме вестникарската информация със заглавие "Слагат прожектори на двеста "зебри" в столицата", в която се споменава и за други грижи, полагани от общината за пешеходците и главно за   децата по улиците. Но пак ще кажа, че повечето грижи и мерки са ден до пладне, ако не се съпътстват и продължават от контрол, от мерки и наказания, от тоягата, без която повечето от нас не са свикнали. А тази тояга може да бъде и деликатна. Неотдавна силно впечатление ми направиха кондукторката и шофьорът на градски автобус във Варна. Мъж се качи с кафе в пластмасова чашка в ръка, но кондукторката веднага любезно му обърна внимание, че това е забранено и каза на шофьора да почака, докато пътникът слезе и хвърли чашката в кошчето за смет на спирката. Човекът с кафето измърмори нещо, но се подчини, а кондукторката виновно сподели, че иначе нея ща я накажат. И в София имаше подобен случай - шофьор на градски автобус любезно информира качилата се с голямо куче в колата дама, че возенето на домашни любимци не е разрешено и понеже тя не обърна внимание на думите му, той спря и заяви, че няма да тръгне, докато кучето не слезе. Интересна беше реакцията на другите пътници - отначало те я защитаваха, но когато разбраха, че автобусът няма да мръдне от мястото си, докато тя упорства, обърнаха се срещу нея...
Ще припомня поговорката "Интереса клати феса". Но не е ли в интерес на всички ни - и на гражданите, и на органите, които сме избрали да ръководят държавата или града ни, да има ред в нашето общество. И да не търпим дори малките, на вид незначителни, нарушения на този ред като например това - в автобус с ясен надпис и картинка, че използването на мобилни телефони е забранено, едновременно говореха шест пътници, главно пътнички. Говореха продължително, някои високо. Лошото е, че вече не се ядосвам. Свиквам с нарушенията. Докъде ще я докараме така?
 

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1629

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1371

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 2014

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1719

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1629

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1475

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1293

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1582

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1625

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1559

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1430

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ