12 Юли 2024петък16:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Първанов заплаши с вето Изборния кодекс

Управляващите се опитват да си вземат "изборна зестра", категоричен бе президентът

/ брой: 290

автор:Александър Симов

visibility 1149

Президентът Георги Първанов официално обяви, че има основания да наложи вето върху много текстове от Изборния кодекс. Това стана по време на дискусия "Изборният кодекс - ще се състои ли промяната, или ще се затвърди статуквото?", организирана от АБВ.
При всички положения апелирам към онези, които в момента гласуват за приемането на Изборния кодекс, да не мислят само за 2011-а или 2013-а, а да се опитат да мислят по-стратегически, обобщи Първанов.
Според държавния глава промените в изборното законодателство възпроизвеждат стари подходи, които създават условия за служебна победа на управляващите. Има и друго определение - взимане на изборна зестра, коментира Първанов и допълни, че определението не е негово, а го е чел като историк за изборите след Първата световна война. Президентът смята, че подготвяните норми в никакъв случай не връщат доверието в политическата система.
Първанов отново се обяви и в подкрепа за мажоритарния вот. Вярно е, че идеята в значителна степен беше компрометирана от избраните на предните избори 31 депутати, но това не отменя моята позиция, коментира той. Това беше и мотивът му да се обяви срещу преференциалния вот. Според него такова гласуване ще напрегне и самите партии, тъй като ще заложи надпревара, понякога дори с нечисти средства, за вътрешно пренареждане на листите. Но все пак листите в своята основа ще бъдат наредени от партийните централи и пак няма да ги има експертите, професионалистите, бизнесът, които могат да бъдат полезни на управлението и държавата, предупреди държавният глава.
Първанов отправи и друга критика към Изборния кодекс - в него не били заложени достатъчно гаранции за ефикасен контрол върху финансовите потоци към партиите в предизборните кампании. Президентът не приема намаляването с 20% на общинските съветници, както и намесата при формирането на общинските екипи. Това ще отслаби, а няма да засили местното самоуправление, убеден е президентът и категорично обяви стъпката като отстъпление от европейските практики.
Президентът смята, че само изборните правила не са единственият лост за връщане на доверието на хората, а основното в тази посока е провежданата политика. Но когато чрез политиката сме унищожили здравеопазването, образованието, лишили сме хората от перспектива, а най-накрая отнемаме и правото им да избират човека, който да тича по задачи вместо тях, как да очакваме те да отидат да гласуват след това, ами няма да го направят, анализира Първанов.
От името на БСП лявата депутатка Мая Манолова остро разкритикува Изборния кодекс и начина на неговото приемане. С този кодекс ГЕРБ предлагат черновата на изборния протокол на ЦИК за изборите, отсече Манолова. Според нея управляващите приемат толкова скоростно това законодателство, защото искат да си осигурят служебна победа на вота и да демотивират максимално хората от това да отидат до урните.
 
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 249

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 256

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ