15 Октомври 2024вторник21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Албания създава ислямски Ватикан

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 254

Турският президент Реджеп Ердоган посети Албания, за да открие нова джамия в Тирана - най-голямата на Балканите, чието строителство е финансирано от Турция.
Визитата се състоя, след като на 23 септември албанският премиер Еди Рама обяви пред ООН, че страната му „планира да създаде в Тирана суверенна държава за мюсюлманите бекташи, подобна на Ватикана“. Проправителственото турско издание „Хюриет“ веднага реагира с коментара, че инициативата на Рама е „мистериозна и подозрителна“.
Авторите на „албанския Ватикан“ обявиха параметрите на проекта: територията на новата държава ще заема няколко квартала в Тирана, които сега принадлежат на общността Бекташ. Пожизнен ръководител на „албанския Ватикан“ ще е Баба Монди, чиято власт е абсолютна. В Суверенната държава на ордена на бекташите консумацията на алкохол ще бъде разрешена и жените няма да са забрадени.
Орденът на дервишите „Бекташи“ възниква през XIII век на територията на съвременна Турция. В продължение на векове членове на ордена са еничарите - редовната пехота на Османската империя. След като в началото на XX век властта се поема от светски ориентирания Кемал Ататюрк, бекташите са подложени на репресии. Много от тях са принудени да напуснат Турция и Албания става новият център на бекташката дейност.
Днес в Турция има 12,5 милиона последователи на тази секта, многократно повече, отколкото в Албания. Бекташите са близки до шиитите, не спазват правилата на шериата, религията им е хибрид между исляма и православието.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ