26 Юни 2024сряда03:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

Индийската компания за трансфер на работници JS International предлага евтина работна ръка в сектора

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 1623

Таксиметрови шофьори в Пловдив се опасяват, че скоро може да бъдат заменени от индийци. За тази опасност алармираха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи (НАЗПТВ), откъдето категорично се противопоставят на плановете на общината да увеличи сегашната квота за броя на таксиметровите автомобили от 2000 на 2200. Членовете на асоциацията са на мнение, че по този начин се създават условия и се подготвят гражданите за поредно предложение за внасяне на таксиметрови шофьори от Индия в Пловдив, твърди пред БТА Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията.
Проектът за увеличение на квотата и за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници беше внесен за обществено обсъждане на 17 май, което изтече на 17 юни от кмета Костадин Димитров. Мотивите са, че населението на Пловдив е нараснало, а настоящата квота от 2000 автомобила е недостатъчна, за да удовлетвори нуждите на гражданите.
Наскоро една от фирмите, която оперира обществения транспорт в Града на тепетата, обяви, че подготвя назначаване на 30 шофьори от Индия.
"Процесът на набиране на индийски шофьори вече е приключил, кандидатите са преминали успешно необходимите конкурси. Сред условията е и владеенето на английски език, а подготовката на документите и визите им е в ход", обясни пред БНТ Димитър Чолаков, управител на "Автотранс".
Фирмата има договор с общината за обслужване на няколко автобусни линии в Пловдив.  Преди да започнат да изпълняват задълженията си новоназначените ще преминат през цялостно обучение, за да се запознаят с превозните средства, маршрутите и условията на работа в градски условия.
Индийските шофьори ще получават същото заплащане като българските си колеги и ще им бъде осигурено настаняване. Българските им колеги от градския автобусен транспорт, за разлика от таксиметровите шофьори в града, не се притесняват от пристигането на индийците. Напротив, те очакват работното им натоварване да намалее и по-спокойно да ползват отпуските си по време на летния сезон.
Повече от месец индийската компания за трансфер на работници JS International заедно с български агенции за подбор на персонал обикаля страната на срещи с бизнеса, за да представя възможностите за внос на работна ръка от Индия. Един от примерите за възможно наемане на индийци, който се представя на тези срещи, е за Австрия и Румъния, където много индийци са започнали работа като таксиметрови шофьори и работници в сферата на доставките.
Междуврменно с 32 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се" пловдивските общински съветници приеха по-висока тарифа за таксиметровите услуги в Пловдив, предаде Plovdiv24.bg. Минималната дневна цена става 1,19 лв./км, а максималната - 1,80 лв./км. Нощната тарифа е 1,29 лв./км минимално и 1,90 лв./км максимално. Тарифата е предложена от Асоциацията на таксиметровите превози, с аргумент, че за последно цените са актуализирани преди десет години. Не беше прието предложението на арх. Костадин Палазов от "БСП за България" такситата да бъдат в жълт цвят, тъй като изискването за определен цвят е отпаднало от наредбата. В крайна сметка квотата за регистриране в община Пловдив остана 2000 таксита.

БДЖ увеличава влаковете между София и Бургас

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 118

Закриват института за анализи на Асен Василев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 118

Земеделци алармират: Няма вода за напояване

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 118

Скопие отхвърля сделката със София

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 118

ЕС забранява руските дарения за партиите

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 118

Терористични атаки с 19 жертви в Дагестан

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 118

Нови 1,4 млрд. евро за оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 118

Историята като фарс

автор:Александър Симов

visibility 374

/ брой: 118

АНТИБАЙГАНЬО!? ЗАЩО ПЪК НЕ?

автор:Лозан Такев

visibility 382

/ брой: 118

Мицкоски отвори „Българския фронт“

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 118

БСП да размрази отношенията с Радев

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 118

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ