26 Юни 2024сряда04:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки lavenderforum.bg

Традиции

Чирпан - лилавият рай

Международният фестивал на лавандулата събира през юни гости от близо и далеч

/ брой: 116

автор:Надежда Ушева

visibility 1296

"Добре дошли по земите около Чирпан, които грейват в лилаво около Еньовден. Навсякъде се носи омайващ аромат на лавандула. Жуженето на пчелите допълва усещането за хармония. Преминаващите спират да съпреживеят магията и да се снимат в лилавия рай. Сетивата празнуват... Празнуват и производителите на лавандулов цвят, на които е посветен фестивалът." Това пише в официалния сайт на форума, чието трето издание ще се състои на 21, 22 и 23 юни в Чирпан, село Средно Градище и село Спасово. Той се осъществява с партньорството на Министерството на туризма и Министерството на културата на България.
Идеята за празник на лавандулата идва преди време, когато делегация от Чирпан посещава по проект Унгария, обясни за ДУМА Таня Георгиева, експерт "Туризъм" към Община Чирпан, която е организатор на Международния фестивал на лавандулата. Той е начин и средство да популяризираме района, да привлечем вниманието както на туристи, така и на инвеститори. Регионът ни е традиционно селскостопански, отглеждат се различни култури, като особено популярна става лавандулата през последните години не само тук, но и в цялата страна, разказва Георгиева. По думите й самият международен формат е подобен на празниците на цветя по света и всяка година има участия от други страни. Първата цел на събитието беше да се наложи като визитна картичка на региона. Надяваме се фестивалът да се разраства и да ни посещават не само групи от български туристи, но да привлечем и чуждестранни екскурзианти. Община Чирпан е побратимена с градове в Сърбия, Турция, Беларус и Италия, откъдето пристигат основно гости, включително и посланици на различни държави. Осъществяваме обмен с общини и страни по отношение на културата, туризма, спорта, както и икономически отношения. Зад гърба ни има и успешно проведени международни икономически форуми, вторият от които беше с акцент в туризма, гордо посочва Георгиева.   

Акценти в програмата


Събитието ще започне на 21 юни, петък, с празнично многоцветно шествие, в което участват най-различни състави, включително и гостите от чужбина. Официалното откриване е с авторски фолклорен спектакъл на ансамбъл "Тракия" от 19,30 ч. на площад "Съединение" в Чирпан, където са почти всички прояви. Пламен Бонев ще открие концерта "Звездите на България" в събота от 19 ч., след което на сцената ще излезе Миро. Музикалната програма ще завърши с лятно парти на диджей Маскота. На следващия ден от 20 ч. празничната атмосфера продължава с представления на Симфоничния оркестър и хор на Държавната опера в Стара Загора със специалното участие на Васил Петров. И трите фестивални дни са изпълнени с интересни преживявания като посрещане на изгрева с паневритмия и йога практики на популярното лавандулово поле с арт инсталации "Трендафилов", което се вижда от магистрала "Тракия". Красиво лавандулово поле с арт инсталации за снимки има и преди село Средно Градище. Също така се предвиждат и фото будки за специални лавандулови спомени в петък и събота на площада, както и "360 градуса видео подиум" в събота на полето. Защото, както е известно: "Всяка снимка е сертификат за присъствие."
Един от най-запомнящите тематични моменти е Лавандуловият базар на занаятите, фермерите, производителите, изкуствата и кулинарната алея. На 22 юни, събота, в село Средно градище също ще има базар и фолклорна програма. Фестивалът предлага още творчески работилници, изложби, ритуални жътви, винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии. Любителите на литературата ще имат възможност да присъстват на представянето на книгите на Иво Сиромахов в Къщата музей "Пейо Яворов" в събота от 17 ч. Историческият музей представя беседа с гост-лектор на тема археология от 15 ч. в неделя в Етнографската къща в село Спасово. Фестивалната програма допълват още съпътстващите прояви - фотографска изложба "Магията на Чирпанската земя" на клуба по фотография към Народно читалище "Димитър Данаилов - 2013", Боливуд - урок по индийски танци с Кая, Боливуд спомен - с индийски дрехи и рисуване с къна. Предстои официално откриване на туристическа пътека на здравето от село Могилово до параклис "Св. Пантелеймон" в село Стоян Заимово и туристически поход с ТД "Средногорец".
Като атракция очакваме да имаме открит туристически автобус, който ще превозва на всеки час от центъра на Чирпан до лавандуловото поле, което е на 3 км от града. Освен това там ще има лавандулов бар, на който ще се прави лаванада - нашата запазена марка за лавандулова лимонада, и други изненади, разкрива с усмивка Георгиева. Накратко казано, става весел и незабравим празник с много хора, дошли от различни краища на страната и чужбина, с музика, песни и танци до зори. Има защо наистина местните и гостите да чакат с нетърпение и вълнение тези лилави дни!
Международният фестивал на лавандулата в община Чирпан е фиеста на духа, изкуствата и креативността, на храната и виното, на семейството и общността. За още по-голям колорит той може да бъде съчетан и с културно-историческите забележителности в епицентъра на събитията - Къщата музей "Пейо К. Яворов", манастира "Свети Атанасий", Етнографската къща - село Спасово, Изложбената зала "Георги Данчов-Зографина", Историческия музей - Чирпан, и др.
Вълнуващо съпътстващо събитие на форума е и традиционната игра "Опознай и спечели", която подарява лавандулова изненада на посетителите на избрани три местни забележителности. Чирпан в миналото е бил известен като "град на любезния приятел" и в наши дни продължава да утвърждава прозвището си.

БДЖ увеличава влаковете между София и Бургас

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 118

Закриват института за анализи на Асен Василев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 118

Земеделци алармират: Няма вода за напояване

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 118

Скопие отхвърля сделката със София

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 118

ЕС забранява руските дарения за партиите

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 118

Терористични атаки с 19 жертви в Дагестан

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 118

Нови 1,4 млрд. евро за оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 118

Историята като фарс

автор:Александър Симов

visibility 374

/ брой: 118

АНТИБАЙГАНЬО!? ЗАЩО ПЪК НЕ?

автор:Лозан Такев

visibility 382

/ брой: 118

Мицкоски отвори „Българския фронт“

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 118

БСП да размрази отношенията с Радев

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 118

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ