05 Октомври 2024събота02:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Потреблението на червено вино намалява, избите не могат да го продадат

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 3150

"Потреблението на червено вино спрямо бяло и розе намалява. Червените сортове се използват единствено и само за правене на розе”, коментира пред agri.bg Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ).
Според него производителите на грозде от много разпространените червени сортове ще имат проблем с реализацията на продукцията.
“От 100 кг може да се произведат 40 литра розе и в най-добрия случай остават на производителя 20 литра червено вино, но действително червените сортове, особено тези, които са интернационални и всички са уморени от тях, като “Мерло”, “Каберне”, са сортове, които имат най-голям дял на пазара, но и най-голяма конкуренция”, обясни лозаро-винарят.
Подобен проблем имат не само българските лозаро-винари, а и европейските, и световните.
“Бялото вино и розето се реализират лесно, но червеното вино, което е по избите, е проблем”, коментира Василев.
Според него в Европа има много голяма конкуренция на предлаганите вина и в момента страни, които са традиционни производители на вино, като Франция, например, изкореняват голяма част от лозята си със сортове, за които няма пазар, или сортове, които са болни.
“Хората гледат да преструктурират бизнеса и да оставят това, което е печелившо и което може да се продаде, останалото го ликвидират и се насочват към други култури”, допълни Атанас Василев.
Местните сортове, от друга страна, обаче имат перспектива и се вижда, че пазарът се ориентира именно към подобни забравени вече вкусове и аромати.
“Местните сортове имат бъдеще, сортове като “Гъмза”, “Рубин”, “Врачански мискет”, “Кайлъшки мискет”, “Варненски мискет”. Има интерес към всички местни сортове, стига те да са подбрани правилно и да се отглеждат на правилните места, с правилните подложки, с правилната маркетингова стратегия”, каза още Василев.

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 1247

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 1639

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 1229

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ