06 Октомври 2024неделя01:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Частна фирма диктува условия за търг на МЗ

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 253

Служител на световен производител на медицинска техника диктува на МЗ точно с каква суперскъпа техника за десетки милиони левове трябва да се оборудват българските болници. Това показа разследване на Би Ти Ви.
На интернет страницата си здравното министерство публикува спецификации на медицинска апаратура за десетки милиони лева. Тя ще бъде купена с европейски пари. На сайта са публикувани 16 файла с подробни технически описания на последно поколение ядрено-магнитни резонанси, скенери, томографи, апарати за мамографски изследвания и рентгенови апарати. В нито един документ не се споменава конкретно име на фирма, а само технически характеристики, които доставчиците на оборудването трябва да покрият.
От настройките на публикуваните файлове обаче станало ясно, че от 16 спецификации седем са писани не от експертите в здравното министерство, а от служител в частна компания, заинтересована да участва в търговете за доставка на въпросното медицинско оборудване.
Така например спецификацията за доставката на супермодерен дигитален рентгенов апарат е с автор Михаела Михайлова от компанията GE Healthcare. Дори е посочен нейният служебен имейл адрес. "Джи E" е съкращение от световноизвестния концерн Дженеръл Електрик. В глобалната социална мрежа "Линкед Е" въпросната г-жа Михаела Михайлова в своя профил се представя като регионален мениджър продажби на "Дженеръл Електрик Хелткеър" за България.
Автор на въпросните спецификации би трябвало да е проф. Кичка Велкова, председател на работната група в МЗ и специалист по образна диагностика. Тя се оправдала, че е ползвала оферта на Дженеръл Електрик само като сламка, като е изтрила всички техни конкретни числа.
Запитана как ще обясни на останалите фирми, че тази спецификация не е издиктувана конкретно от Дженеръл Електрик, Велкова отговаря: "Защото от нея е искана официално оферта. На базата на нейния формат са променяни параметрите и от другите фирми. Защото те, другите фирми, са го дали не в табличен вид, в какъвто се изисква, а са го дали в текстови формат. Има ги документирано, на имейли, че те са го пуснали в текстови формат, а не в таблица. И поради това като формат излиза, но не като данни. Това е важно, имайте предвид. Това трябва да се отбележи. Че данните в тази таблица в този формат не са на тази фирма".
Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите на медицински изделия, коментира: "Това е абсолютно нарушение на правата на конкурентност между фирмите. Ясно е, че когато една фирма подаде една спецификация, то точно тя трябва да спечели. Всеки може да си направи този извод. Което е абсолютно недопустимо. Прецедент. Досега не съм чувала да има подобен случай".
Недоразумение няма, за първи път МЗ е поискало специално разрешение от Агенцията за обществени поръчки да публикува спецификациите, преди да бъдат направени тръжните документации, с цел да осигури прозрачност, обясни зам.-министърът Десислава Димитрова, протеже на Симеон Дянков. Спецификациите са направени от работна група, а ако някоя фирма счита, че тези спецификации затварят тяхното участие в търговете, са добре дошли да направят коментар, добави тя.
След излъчването на телевизиония материал МЗ подмени публикуваните спецификации. Те вече се виждат само като сканирани документи, а не като уърдовски файлове и е невъзможно да се установи кой е техният автор.
Доставките на въпросното оборудване трябва да станат факт до година и половина.

 

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 1440

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 1165

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 1384

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 2748

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 3534

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 2758

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1453

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ