02 Октомври 2024сряда18:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Внесоха сигнал за корупция срещу Плевнелиев

Комисията "Сидеров" ще разгледа казус за отклонени средства по ИСПА от министерския период на президента

/ брой: 278

автор:Милена Николова

visibility 291

Сигнал за отклонени средства по проект за отпадни води в басейна на река Марица- ЛОТ-1 Стара Загора и ЛОТ-2-Димитровград, финансирани по програмата на ЕС ИСПА, внесе вчера в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Политически клуб "Екогласност". В този период министър на регионалното развитие е бил Росен Плевнелиев. За това съобщи пред медиите в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който председателства комисията.
Получихме много сериозен сигнал в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, който се внася от Емил Георгиев, ръководител на Политически клуб "Екогласност", сподели той. По думите му, визират се отклонени средства по проекти от министерския период на сегашния президент, както и от периода на неговата наследничка Лиляна Павлова. Данните са сериозни. Ще го разгледаме с голямо внимание, ще отправим въпроси до институциите и сезирания по този сигнал, защото става дума за доста сериозни суми, посочи Сидеров.
Емил Георгиев от "Екогласност" разказа, че сме свидетели на широка прокламирана идея за операция "Чисти ръце". Операцията трябва да започне от върха на държавата, т.е. от президента, след това надолу по веригата. Президентът за пореден път показа, че няма държавническо и политическо мислене, а корпоративно не само заради неговите офшорки, заради мрежата офшорки с Иво Прокопиев, а защото с действията си като министър на регионалното развитие показва, че има такова корпоративно мислене, каза председателят на екопартията. По думите му този сигнал от два дни е внесен при главния прокурор. Той разказа, че по програма ИСПА се изграждат пречиствателни станции за отпадни води по двата лота, за които трябва да се изградят пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград. Като подизпълнител се наема старозагорска фирма, която изрядно построява пречиствателната станция. Последно по плащането се появява една турска фирма, която се оказва куха. През нея се въртят около 6 милиона евро извън тази сметка. Тази фирма в един момент прекратява плащането на старозагорската фирма, разказа Георгиев. Според внесената информация първите завеждат поредица от дела. Решението на Върховния касационен съд е запор на всички плащания. Тъй като разплащането се извършва през МРРБ, е уведомен тогавашният министър Росен Плевнелиев. МРРБ отказва да изпълнява решението на съда и вместо тези средства да отидат във фирмата, която си е свършила работата, те постъпват в консорциум в Германия. Лиляна Павлова също не изпълнява решението на съда.
Всички средства са преведени от ведомството, за да отидат към немска фирма, разясняват схемата от "Екогласност". Георгиев обясни, че има данни за престъпление по служба за 1,5 милиона лева. Настояваме, след като се провери случаят, главният прокурор да поиска имунитета на Павлова, заяви той.
Волен Сидеров пое ангажимент да придвижи през комисията случая и подчерта, че за импийчмънт на президента трябва да има определен брой подписи от другите парламентарни групи, в това число и от ГЕРБ. Зависи какво ще покажат данните на сигнала, които ще установим, каза той. По думите му в комисията в НС може да изслушат държавния глава и неговата колежка Лиляна Павлова.


Лиляна Павлова:
Това е политическа атака


Всичко това, което виждаме, че се случва, е по-скоро политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието. Това заяви пред медии в НС депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова по повод внесения сигнал. Разбрах, че има подаден сигнал. Това е проект по ИСПА, който е строен в периода 2004-2009 г. от МРРБ. В момента по този случай и по изпълнението на пречиствателната станция на Стара Загора има частно-правен спор, а именно, че българската фирма, която е под-подизпълнител, не си е получила парите от подизпълнителя. Това е като цяло същността на спора. Води се дело. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1.5 млн. лв., както се твърди, твърди на свой ред тя. По думите й претенцията е към МРРБ, независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008 г.

Въглищните централи трябва да работят

автор:Дума

visibility 679

/ брой: 187

300 жени и 96 мъже са столетници в България

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 187

37 на сто от младите българи са зависими от алкохола

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 187

Израел навлезе в Южен Ливан

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 187

Безредици в Албания и Северна Македония

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 187

Асанж платил висока цена за свободата си

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 187

Психодесните бесове

автор:Александър Симов

visibility 870

/ брой: 187

Държава в държавата

visibility 734

/ брой: 187

Настъплението на младите в киното

автор:Олга Маркова

visibility 581

/ брой: 187

ООН се дискредитира до невъзможност за спасение

visibility 666

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ