19 Август 2024понеделник15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов:

В енергетиката сме свидетели на некомпетентност и слугинаж

Обърнете внимание на опасността от новото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", обърна се председателят на ПГ"БСП за България" към енергийния министър

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 180

"В енергетиката сме свидетели на некомпетентност и слугинаж. Кой и защо разреши Пети блок да се зарежда с друго ядрено гориво? Откакто бяха подписани тези договори, някой беше ли наясно, че касетите за старото ядрено гориво за Пети блок са 48, с шест повече от отколкото за ново ядрено гориво за Шести блок, които са 42? Което значи, че имаме повече отработено ядрено гориво. Това показва, че имаме  огромен процент повече отработено ядрено гориво. Всички са наясно че американската страна - Уестингхаус, не поемат никакъв ангажимент за него. Как се подписват тези договори със стари енергийни ресурси? Кой е този, който е направил подобно национално предателство към интересите на страната?".
С тези думи се обърна председателят на ПГ "БСП за България" Борислав Гуцанов към министъра на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушването му в НС.
Според социалистите в сектора цари дългосрочна некомпетентност, алчност, слугинаж, особено в  ядрената енергетика. Гуцанов припомни, че от 2019 има два договора. Единият от тях за 1,5 милиона, вторият за 5 милиона, платени от АЕЦ "Козлодуй" на  Уестингхаус. "Единият е за да се докаже че тяхното ядрено гориво може да бъде ползвано, а вторият, че ядреното гориво е безопасно, което е абсурд.  Българската държава плаща на частна компания, за да докаже тя, че тяхното гориво може да бъде ползвано. Няма такъв случаи по света", възмути се Гуцанов.Той призова Малинов да обърне внимание на проблема с безопасността.
"Явно натискът е доста голям за да има доставка на друго ядрено гориво. Пети блок започна поетапно да се зарежда с новите касети. Защо не е направен ремонтът на Пети блок - за да може да се ползва това ядрено гориво, за което Уестингхаус не произвежда новите касети, а произвежда само старите", попита той.
Гуцанов посочи, че в Европа 20% се ползват ядрени горива от Русия, а от САЩ около 15% и че няма забрана за това.
"Ние сме единствената държава която доброволно се чуди как да направи така, че нашият ток да бъде по-скъп. Нашата цел не е просто да изградим АЕЦ "Белене" и Седми и Осми блокове на "Козлодуй", а за да направим по-евтина електроенергия за българите. И да имаме по-голяма печалба за износ на ток, ако има такъв. С тези решения, с които една част от народните представители се направиха на ядрени физици, правим още по-голям проблема, по-скъпа електроенергията, и по-голяма зависимост от страна на България", обърна се към залата Гуцанов.

Жеги до края на август, възможни са и летни бури

автор:Дума

visibility 23

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

автор:Дума

visibility 129

Изборите се отлагат за след 20 октомври

автор:Дума

visibility 154

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 698

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 479

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 359

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ