22 Юли 2024понеделник23:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сметната палата проверява Борисов

Лидерът на ГЕРБ, Десислава Атанасова и съпругът й ще дават обяснения в антикорупционната комисия

/ брой: 266

автор:Милена Николова

visibility 298

Сметната палата ще проверява истинността на подадените от Бойко Борисов имуществени декларации от времето, когато е бил главен секретар на МВР досега. Това й възложи Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Според председателя Волен Сидеров трябва много добре да се прецени дали има наличие на укриване или пране на пари при участието му в офшорни фирми, регистрирани в Кипър.
Преди ден в комисията постъпиха два сигнала - за участие на Борисов в офшорна фирма, регистрирана през 1994 г., и за конфликт на интереси, тъй като е бил съдружник във фирма до 2006 г. Нито като главен секретар на МВР, нито като кмет на София той е имал право на това. Комисията възложи да бъде проверено дали Борисов е допуснал нарушения при подаване и на декларациите си по Закона за държавния служител.
Бившата здравна министърка Десислава Атанасова пък ще дава обяснения със съпруга си Красимир Атанасов и двама кметове по сигнал за конфликт на интереси.
Съпругът й е получил обществени поръчки по евросредства за реновиране на болници в Русе и Враца за 1,7 млн. лв. Красимир Стефанов декларира от името на Борисов, че той събира пълна документация за участията си във фирми, за които твърди, че е замразил участието си. Той обеща Борисов да ги изпрати на комисията, но Волен Сидеров настоя Борисов лично да се яви, за да отговори на въпросите. Той бе подкрепен от Кирил Добрев от КБ с аргумента, че е за предпочитане комисията сама да събере необходимата информация, в това число и от МВР, където Борисов е имал трудово-правни отношения и по което време е имал регистрирана фирма.
Зам.-председателят на комисията Илиан Тодоров разказа историята на фирмената дейност на Борисов. От 10.10.1994 г. Бойко Борисов участва като съдружник в офшорно дружество. То никога не е давало финансови отчети за дейността си, а Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията обмисля също така вариант да се обърне към министерствата на финансите и икономиката на Кипър за повече информация. Ако там фигурира името на Борисов, трябва да бъдат сезирани компетентните органи, каза Тодоров.
"Г-н Борисов държи истината да излезе наяве. Той категорично каза, че ще съдейства за изясняване на този сигнал, поискал е необходимите документи от съответните компетентни органи", каза депутатката от ГЕРБ Снежина Маджарова. По думите й от 1 януари 2012 г. всички непререгистрирани търговски дружества се считали за заличени. Няма как отново г-н Борисов да декларира участието си в дружество, което не фигурира в правния мир, изказа тя своето тълкувание и попита какъв ще е ефектът от ровенето в минали факти.
Волен Сидеров обясни, че все пак става дума за две офшорни фирми, едната от които има своя огледална фирма, регистрирана в България. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава ще сезираме органите, ако не - няма, обеща той. "Без наличието на документи няма какво да преценяваме. Кипърското дружество и това, което е регистрирано в София, са различни дружества. Кипърското дружество, което си е прехвърлило акциите в други две дружества - там има някаква неяснота", каза депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.

Обмислят увеличаване на стойността на ваучерите

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 137

Германските вагони са извадени от употреба за профилактика

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 137

БНБ намали прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 137

Първо - членство в ЕС, после конституцията

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 137

Словакия се гневи на санкции от Киев

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 137

Сирийци наръгаха с нож германски учител

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 137

Накратко

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 137

Върнете ги!

автор:Мая Йовановска

visibility 674

/ брой: 137

Чувство на безпомощност

visibility 637

/ брой: 137

Лайен срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 666

/ брой: 137

Мицкоски открито ни се подиграва

автор:Велизар Енчев

visibility 655

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ