Горска трапеза
/ брой: 184
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
Филе от бяла риба
Бялата риба се изчиства, отрязват се главата и опашката и се разцепва на две по дължина. След това се сваля внимателно кожата и се изваждат всички кости, включително и гръбначният стълб. Така приготвеното месо се поставя в една тенджера с малко оцет, зехтин, 3 дафинови листа, черен пипер и сол. След три часа се вади е се изцежда, обръща се в брашно, после в разбито сурово яйце и галета и се изпържва в горещо олио.
Език в гювече
Езикът се сварява в подсолена вода заедно с ароматни корени - 200 г моркови и 150 г целина, и се изважда. Нарязва се на кубчета и се поставя в гювечето с 200 г масло и предварително нарязаните 250 г кромид лук, 300 г гъби, 50 г целина, 300 г домати, 30 г магданоз. Поставя се цяла люта чушка, сол на вкус, залива се със 100 г вино, захлупва се с капак и се поставя на загрятата плоча. Сервира се топло.