14 Ноември 2024четвъртък10:07 ч.

Неков: До 30 години всеки втори ще е с алергия, биологичното земеделие ще помогне тази тенденция да се забави

автор:Дума

visibility 1613

По инициатива на Момчил Неков беше представен научен доклад на тема "Ефектите на биологичните храни и земеделие върху човешкото здраве". Специалисти заключиха, че особено за бременни жени и подрастващи, био храните са високо препоръчителни за минимализиране на рискове от здравни проблеми в бъдеще. "До 2050 г. всеки втори ще има някакъв вид алергия според прогнози на Световната здравна организация (СЗО). Стимулиране на консумацията на био продукти има потенциала да предотврати тази тенденция", заяви Момчил Неков по време на заседанието на научния панел към Европарламента - СТОА, в който евродепутатът членува като представител на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. "Друга всеобща тенденция, особено остра в Европа, е застаряване на населението, което предпоставя повишаване на пенсионната възраст, а също така и нуждата от това да работим до по-късна възраст. За целта ще трябва да сме по-трудоспособни по-дълго. По тази причина трябва да живеем и да се храним здравословно", допълни той. В биологичното земеделие употребата на торове, пестициди и хербициди е силно ограничена. Научният доклад изготвен от специалисти от Швеция, Дания, Франция и Полша обръща внимание на различни елементи използвани в торовете или почвените подобрители, както и техния ефект върху човешкото здраве. "Като цяло, по-малкото използване или липсата на пестициди и други активни съставки в земеделието, намалява риска, остатъци от тези съставки да попадат в храната ни, а от там и в човешкия организъм", заяви Аксел Мие от Швеция – един от авторите на доклада. Като пример, експертите цитираха изследване, според което биологичните храни имат два пъти по-малко кадмий, който е токсичен за бъбреците. Що се касае до биологичното животновъдство, което все още прохожда в България в сравнение с други европейски страни, то също е изложено на по-малко изкуствени елементи, хормони и други вещества, тъй като животните трябва да се хранят максимално дълго на естествена паша. Биологичното земеделие е сектор с растяща популярност в Европа и у нас. Една от основните причини е ръстът в търсенето от страна на потребителите. В някои страни членки на ЕС този вид земеделие заема близо 20% от целия отрасъл. У нас той се развива със стабилни темпове на ръст вече години наред, но все още само 2,4% от площите са био сертифицирани. "В момента текат преговори по новото законодателство по био храните и био етикетирането, което трябва да засили сектора в ЕС, но и да намали възможността за злоупотреби или внос на по-малко качествени храни от трети страни. Европейските граждани, сред които и българските, имат право на достъп до качествена храна и законодателството трябва да осигури това", обобщи Момчил Неков.

Левите се опасяват от катастрофа с Бюджет 2025

автор:Дума

visibility 1786

/ брой: 217

КЗК се захвана с електронните ваучери за храна

автор:Дума

visibility 1546

/ брой: 217

ТЕЦ "Марица изток 2" пусна 6 енергоблока

автор:Дума

visibility 1398

/ брой: 217

Бизнесът очаква срив на поръчките и ръст на инфлацията

автор:Дума

visibility 1587

/ брой: 217

1000 дни от началото на войната в Украйна

автор:Дума

visibility 1945

/ брой: 217

Включиха РСМ в карта на Велика Сърбия

автор:Дума

visibility 1641

/ брой: 217

Грузия отива на нови избори?

автор:Дума

visibility 1502

/ брой: 217

И Нидерландия с контрол по сухопътните си граници

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 217

Пълен софийски провал

автор:Александър Симов

visibility 1781

/ брой: 217

"Сребърни чучулиги" и "Альоша" отново звучаха в София

автор:Боян Бойчев

visibility 1682

/ брой: 217

Събитие в енергетиката

visibility 1842

/ брой: 217

Краят на глобализма

автор:Таня Глухчева

visibility 1678

/ брой: 217

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ