02 Юли 2024вторник19:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

Народното събрание удължи срока й на действие до края на годината

/ брой: 83

автор:Дума

visibility 8455

Парламентарната група на "БСП за България" напълно подкрепя удължаването на действието на нулевата ставка на ДДС върху хляба. Това заяви вчера по време на дебатите в Народното събрание депутатът от БСП проф. Румен Гечев.
Нулево ДДС за хляба първа писка в началото на 2022 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова, която по това време беше вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Така нулевата ставка бе въведена през юни 2022 г., по-късно действието й беше удължено първо до края на 2023 г., а после и до юли тази година.
В последното си заседание вчера Народното събрание първоначално не успя, но по-късно удължи до края на годината действието на нулевото ДДС върху хляба. Освен това беше въведен 15-процентен таван за надценката на белия хляб, добруджата и типовия хляб.
По-рано вчера депутатите от парламентарната бюджетна комисия приеха таван от 15% за надценката хляба до края на 2024 г. "Цените на производител са достатъчно ниски, но надценките, които се слагат в хранителните вериги са от 40% - 50%. Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали стоки нека да бъдат както си решат по договаряне", каза председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев от ДПС.
Проф. Румен Гечев от "БСП за България" нарече предложението предизборно, но го определи като разумно. Това е една от положителните ефекти от изборите, каза той.
Ресорната комисия прие и удължаване на 0% ДДС за хляба и хлебните изделия до края на годината.
Преди седмица председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева изрази очакване нулевото ДДС за хляба да продължи да действа. "Хлябът е единствената храна, която в последните 6 месеца не е променила цената си и това е така благодарение на въведената изключително социална мярка – нулевото ДДС на хляба. От тази мярка има и огромен икономически ефект.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 718

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 754

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 658

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ