02 Юли 2024вторник15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

На фокус

В БПЦ се случи чудо

Патриарх Даниил не е нито русофил, нито гръкофоб, той е български монах

/ брой: 123

visibility 307

Явор Дачков
Фейсбук


В Българската православна църква се случи чудо. Човешката организация и човешките намерения се провалиха. Лагерът на организаторите (няма да споменавам имена, защото се разделяме ненужно) беше нагласил всичко до такава степен, че беше поканил Вартоломей, за да бъде черешката на тортата на тяхното евроатлантическо дело -

каузата на политическата власт

Тази кауза се провали в неделя.
Господ им показа, че Неговите пътища не са техните пътища и Неговите мисли не са техните мисли. Светейшият Даниил бе избран за патриарх, противно на всичките им сметки, защото те го смятаха за аутсайдер и някои от тях в Светия синод гласуваха за него, за да бъде избран сред тримата претенденти, защото правиха планове, че няма да бъде избран на събора, чийто гласове бяха подготвили със стройна политическа организация.
Случи се точно обратното. Затова казвам, че е чудо. „Угодно беше на Светаго Духа и нам“ (Деян. 15) е аксиома, която всички митрополити и всеки християнин знае, защото църквата е Богочовешка. Да си духовник и да се осланяш на политическата си амбиция за избор на Патриарх е стъписващо лекомислие.
Днес епископи и духовници гледаха като Тодор Живков на 10 ноември 1989 година, което истински ме удиви, защото би трябвало да са образовани богослови и най-вече духовни хора. Те бяха разочаровани от резултата без да могат да се зарадват на очевидното действие на Светия дух в Църквата Христова.
Изборът на Негово Светейшество Даниил бе истинска радост за християните в нея. Облекчение и радост,

защото справедливостта тържествува

въпреки всички яростни облъчвания от години насам от официалната евроатлантическа пропаганда.
Вартоломей също бе посърнал, защото в последните две седмици получава само изобличения. Първо Турция го постави на мястото му, заради изявите му на бутафорната конференция за мир в Швейцария, а после България съвсем го заземи, избирайки патриарх, който няколко дни преди този избор бе казал, че Константинополския патриарх постъпва неканонично в Украйна.
За капак в понеделник сутрин имаше  тържествена света литургия с новоизбрания Даниил и Вартоломей в "Св. Александър Невски", която бе планирана като триумф на евроатлантизма, но се получи точно обратното. Един истински монах и патриарх служи с политиканставащ грък, чиито действия нарече неканонични само преди няколко дни. Иронията на тази ситуация говори сама по себе си.
Патриарх Даниил не е нито русофил, нито гръкофоб.

Той е български монах

възпитан в Христовата вяра и български патриарх, олицетворяващ Българската православна църква в нейното канонично единство. Неговите изявления винаги са били канонични, а не политически. Той е духовник, а не политикан, което не се харесва на умните и красивите, които все още не могат да разберат какво им се случва.
Тяхната експертиза за Църквата е много по-зле от експертизата им за Конституцията. Само това ще кажа.
Беше грозно големите частни телевизии днес да канят хора, които злословят по новоизбрания български патриарх. Недопустимо е. Мислите на вманиачени суетници, които нямат понятие от темата, която дискутират, нямат голямо значение, но когато злословят активно срещу най-голямата религиозна общност в България е наистина недопустимо. БТВ и Нова имат голям проблем и ще трябва да проветрят студията си, ако не искат той да се задълбочава. Това между другото.
Антихристиянските бесове, които днес претърпяха поражение не искат да научат най-стария урок, който ап. Павел, един от най-големите гонители на християнството под името Савел е научил по пътя за Дамаск от самия Христос:  

Срещу ръжен трудно се рита

Те ритат с глупаво упорство, а после истински се изненадват, че не им се получава.....
Оставям на страна грозното им злословие и език на омразата (както казват те) срещу цялата православна общност и току-що избрания й духовен водач. Това е абсурд.
Патриарх Даниил е чудесен епископ на енорията си във Видин, която истински го обича.  Той е истински духовник, истински монах и православен пастир. Впрочем с отличен английски език.
Можем само да се радваме, че бе избран за патриарх, защото определенията "истински" в случая не са клише, а описание на същност - дълбок дефицит в днешния имитативен и позьорски свят.
Днес позьорите в църквата изгубиха и искрената им изненада от това бе изписана на лицата им. Въобще не знаят с какво са се захванали.
Има един разказ в Деяния на светите апостоли (5:34-42) за гоненията и съда над апостолите Христови от страна на евреите и техният тогавашен елит, който е презирал и преследвал християните. Там има следното пророчество от един уважаван фарисеин и прозорлив човек, който се обръща към своите си, които са се засилили да съдят апостол Петър и останалите апостоли:  И сега казвам ви, оставете се от тия човеци и не ги закачайте; защото, ако тоя замисъл или това дело е от човеци, ще се разруши; ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци.
Ще цитирам  дословно целия пасаж:
Но в синедриона стана един фарисеин, на име Гамалиил, законоучител, уважаван от цял народ, и заповяда да изведат апостолите за малко време;
35. а тям каза: мъже израилтяни! помислете си добре, какво ще правите с тия човеци.
36. Защото преди няколко време бе се явил Тевда, който говореше за себе си, че е нещо, и присъединиха се към него около четиристотин души: той бе убит, и всички, които го бяха последвали, се разпръснаха и изчезваха.
37. След него, когато беше преброяването, яви се Иуда Галилеец и увлече след себе си доста народ; но и той загина, и всички, които го бяха последвали, се разпиляха.
38. И сега казвам ви, оставете се от тия човеци и не ги закачайте; защото, ако тоя замисъл или това дело е от човеци, ще се разруши;
39. ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци.
40. Те го послушаха; и като повикаха апостолите и ги биха, заповядаха им да не говорят за името Иисусово и ги пуснаха.
41. А те излязоха из синедриона радостни, че са се удостоили да понесат безчестие за името на Господа Иисуса.
42. И всеки ден в храма и по къщи не преставаха да поучават и благовествуват за Иисуса Христа.
Това е тайната, който се случи днес.
Ако зависеше само от човеци, отдавна нямаше да има църква.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ