19 Юли 2024петък22:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА БГНЕС, Точно като в Африка, украинската страна не се свени да използва и деца във военните обучения и действия. Това е забранено от международното право

Украйна се превръща в Сомалия

Безконтролното раздаване на оръжие подкопава държавността

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 496

Владимир КОРНИЛОВ, РИА Новости


"Територия под контрола на украинските власти" е клиширан термин, използван през осемте години на войната в Донбас и доста често употребяван сега, когато журналистите се опитват да обяснят на читателите си къде се случват определени събития. Това определение обаче вече все по-малко отговаря на действителността. Хаосът, паниката и неконтролираното раздаване на оръжия постепенно доведоха до окончателна загуба на ред и възможност за контрол в различните населени места и отделни части на украинските бойни формирования.
"Къде са нашите власти?" бе въпросът, който обикновените украинци задаваха в първия ден на специалната операция. Този въпрос вече се задава все по-рядко, тъй като дори най-запалените патриоти почти не се надяват на украинските власти. Налице е пълна загуба на признаци на държавност.
Трагичен, но много показателен, пример за това е мистериозното убийство в Киев на финансиста Денис Киреев, който само преди дни представляваше Украйна в мирните преговори с Русия. Сега той е застрелян в центъра на Киев. Някои твърдят, че Киреев е бил убит "под стража от служители на СБУ" като заподозрян в държавна измяна, а други - че е бил екзекутиран за показ. А Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната добавя към всички тези версии абсолютно шокиращо изявление, че Киреев е бил "шпионин" и "е загинал при изпълнение на специални задачи". Това поражда опасност от унищожителна война между украинските служби за сигурност - още един неминуем знак за загуба на държавност.
Някоя от тези версии не е вярна, но при всички случаи възниква въпросът: с кого в Украйна може да се преговаря, ако всеки от преговарящите може после да бъде публично разстрелян или обесен? А киевският режим вече не крие, че използва извънсъдебни убийства и екзекуции. Така например секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов директно заплаши депутатите от опозицията с убийство на място, а голямо вълнение предизвика екзекуцията на Владимир Струк, кмет на град Кремина (част от Луганската народна република, която все още е под украинска окупация). Предишния ден той е бил задържан от мъже в камуфлажни дрехи, а след това е намерен със следи от изтезания и прострелян в главата (точно както в случая с Киреев). Убийците не се крият. Но отново реакцията на представителите на киевския режим е показателна. Помощник-министърът на вътрешните работи Антон Герасченко изразява явно задоволство от убийството, определяйки го като "застрелян от неизвестни патриоти като предател по военновременния закон". И, отново, това не е написано от полеви командир, а от съветник на началника на МВР!
Подобна е реакцията и на одиозния украински депутат Олексий Гончаренко, който също подкрепи ликвидирането на "предателя" и обеща да продължи да ликвидира нежеланите. Това вече се казва от член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Не виждаме никаква гневна реакция от страна на този орган, ЕСПЧ или многобройните органи за защита на правата на човека. Те се правят, че не забелязват нищо.

Мистериозните "руски диверсанти"

Според Едуард Басурин, официален говорител на Народната милиция на ДНР, в момента в Украйна безконтролно се разпространяват над 300 000 оръжия. Никой не може да каже кой, къде и как използва тези оръжия. Коментирайки тези данни, писателят и политически анализатор Николай Стариков заяви: "Зеленски превърна страната си в Сомалия за една седмица".
Ужасяващите кадри от улични кланета на хора, обявени за "мародери", "крадци" и "агенти на Русия", веднага станаха ежедневие. Обикновените хора изпитват садистично удоволствие да линчуват нещастници, завързани за дървета или стълбове, без дори да знаят за какво са виновни и дали изобщо са виновни. Не е изключено някои от тези жертви да са се опитали да предотвратят грабежа на жертвите от т.нар. тероборон (първоначално наричани "отряди за териториална защита", но сега все по-често терминът се разбира като "терористична защита") и да са били наказани за това. От друга страна, полицията в най-добрия случай не се намесва, а в най-лошия - пряко участва в разправите или ги насърчава.
Западните журналисти обаче се опитват да "не видят" всичко подобно. Всички знаем за многобройни случаи, в които националистически формации или същите терористични главорези са стреляли по коли, превозващи цивилни граждани, които са искали да избягат от обсадените градове и да отидат на безопасно място. Вземете например безумната история, когато "защитниците на Киев" стреляха по джип, в който се намираше семейство, опитващо се да изведе децата си. "Патриотите" го приемат за автомобил с "руска диверсионна група". Още по-цинично е, че няколко дни по-късно западната преса публикува снимка на десетгодишното момиченце, загинало при тази трагедия, с думите: "Тя е убита от руснаците".
По същия начин британските журналисти от екипа на Скай нюз бяха подложени на обстрел. Техният автомобил е обстрелван, докато се приближава към украински контролно-пропускателен пункт близо до Киев - "патриотите" стрелят по цивилни граждани, които се опитват да напуснат градовете, камо ли да се насочат към Русия, без никакво предупреждение. Самите репортери признават, че територията, през която са пътували, се контролира от Украйна и че са били насочени там от украински полицейски патрул. Но по традиция вината е на Русия. Авторите измислят история, според която контролно-пропускателният пункт уж е бил окупиран от "руска диверсионна група". Откъде може да е дошла и, което е най-важно, къде е изчезнала, журналистите от Скай нюз решиха да не казват на зрителите. Но те можеха да зададат този въпрос на своите "освободители" - украинските полицаи, които по някаква причина спокойно и безпрепятствено пристигнаха на това място. Странна "руска ДГ" - изглежда, че е окупирала украинския контролно-пропускателен пункт само за да обстреля британските репортери и след това да изчезне безследно.
Разбира се, опитите за обвиняване на "руските диверсанти" за всички инциденти и престрелки ще продължат. Но не "руските шпиони" пишат за Антон Герасченко или слагат маската на Олексий Гончаренко, когато приветстват убийствата. Това не са "руски ДГ", които връзват хората на стълбове на позора във всички украински градове. Не "руски агенти" са застреляли израелски гражданин на украинско-молдовски контролно-пропускателен пункт.

Хаосът като "революционна целесъобразност"

Достатъчно е да се сравни този хаос с реда и спокойствието в градовете, превзети от руската армия, за да се види големият контраст. Украинският президент Володимир Зеленски записа видеопослание, в което похвали "особения героизъм" на хората, протестиращи "срещу окупаторите". Забележете колко учтиво се отнасят "окупаторите" към тези няколко протестиращи. Никой не задържа никого, никой не разпръсква митинги, никой не заплашва никого с репресии и разстрели, както правят в Киев - уникално в историята на "окупацията"! В същото време нашата армия организирано раздава храна, вода и стоки от първа необходимост, като ясно демонстрира разликата между реда и хаоса, между хуманизма и неоправданата жестокост.
Киевският режим, с пълното съдействие на западните си спонсори, които продължават да го снабдяват с оръжие, умишлено превърна територията си в Гулаг, където властват магистрални банди и където законът е заменен с "революционна целесъобразност". При това трябва да напомним, че този процес на разпад започна много преди руската специална операция, така че за проблемите не може да бъде обвинявана Москва. Всъщност, всичко започна на Майдана през 2013 г., а след това продължи под формата на санкции от Съвета за национална сигурност и отбрана вместо съдебни решения, под формата на обстрел на Донбас вместо диалог, под формата на нацистки батальони вместо правоприлагащи органи.
И не можем да кажем, че Русия не е предупредила Украйна как могат да завършат авантюрите, ако не бъдат спрени навреме. Спомнете си как през юни 2018 г. Владимир Путин отговори на въпрос какво ще се случи в случай на мащабна украинска атака в Донбас: "Ако това се случи, мисля, че ще има много тежки последици за украинската държавност като цяло".
По някаква причина Киев бързо забрави това предупреждение, като постоянно засилваше атаките си срещу бунтовническите райони на Донбас. Повратната точка в тази история беше 26 октомври миналата година, когато украинската страна грубо наруши споразуменията от Минск, като форсира река Калмиус и се приближи съвсем близо до руската граница. Имайте предвид, че РИА Новости ни помоли да отбележим специално тази дата. Тогава отбелязахме: "Датата 26 октомври и непровокираните действия на украинските военни бяха отправната точка на ескалацията - това винаги е важно за по-нататъшното определяне на отговорността за ескалацията на конфликта. В противен случай знаем кого ще обвинят западните медии, че "не е забелязал" настоящата провокация на Украйна." Именно след това въоръжените провокации започват да се засилват, което води до рязко изостряне на ситуацията по цялата фронтова линия и очевидна подготовка на украинските сили за голямо настъпление, предотвратено в крайна сметка от руска специална операция.
В момента сме свидетели на процеса, за който Путин предупреди Украйна преди четири години. И сега руският президент отново призовава киевските политици към разсъдък: "Ако продължават да правят това, което правят, [...] те поставят под въпрос бъдещето на украинската държавност и ако това се случи, то ще лежи изцяло на тяхната съвест."
Поне някой в Украйна би трябвало да разбере, че безконтролното раздаване на оръжие на населението не само не може да бъде изход от ситуацията, а напротив - утежнява я, засилва процесите на разпад на държавността, превръща страната в зона на анархия, хаос, беззаконие. От това не могат да бъдат заинтересовани нито Русия, нито Украйна и особено украинското население, което е основната жертва на "терористите от високите етажи". Ето защо този процес трябва да бъде спрян. Можем само да се надяваме, че в Украйна все още има разумни хора, които ще разберат това и ще поемат отговорност за възстановяването на реда в страната. Русия и нейните въоръжени сили са винаги готови да им помогнат в това.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 921

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 934

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 909

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ