20 Август 2024вторник07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА БГНЕС, На 3 април предстоят ключови парламентарни избори в Унгария. Засега партията на премиера Виктор Орбан - ФИДЕС, води с 4%, но социолози прогнозират, че обединената опозиция има шанс да спечели

Ключови избори в Унгария

174 години след революцията страната на Лайош Кошут и Шандор Петьофи е изправена пред решаващ вот

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 339

Д-р Радко ХАНДЖИЕВ, Bulgarian Press Pool-Budapest


През 1848 г. в повечето европейски страни избухват въстания срещу ретроградните феодални порядки. Унгарците не са изключение - отделят се от Австрийската империя и възстановяват своя държавен суверенитет. Под националното знаме се съединяват либералната традиция на Лайош Кошут с демократичното народностно начало на Шандор Петьофи. Изграждат се национални институции и армия (хонведа).

Непокорните унгарци отново се надигат през 1919 г. и през 1956 г. И днес, макар и член на ЕС и НАТО, Унгария отново отстоява духа и ценностите на революцията от 1848 г., стреми се да провежда национално отговорна политика, основана на суверенитета и хилядолетните традиции. Стратегията й за икономическо развитие е дългосрочно ориентирана и съобразена с унгарската национална специфика. Затова ратуващите за глобално господство неолиберални елити дамгосват унгарците като "черна овца" в ЕС.


На 3 април унгарците отново ще се изправят пред избирателните урни. Залогът е много голям: правителството на Виктор Орбан е изправено пред обединената опозиция на шест партии. Номинираният за премиер 49-годишен кмет на Ходмезьовашархей Петер Марки-Зай неочаквано победи през 2018 г. на общинските избори в родния си град. Победата му се оценява като значима, защото ФИДЕС неизменно печели изборите в града от 1990 г.

Марки-Зай има техническо и хуманитарно образование с докторска степен по история и философия. Владее английски, френски, немски, ползва руски и фински език. Католик е и баща на седем деца. Излъчването му е убедително, диалогичен е, владее словото и в значителна степен публиката, успешно привлича младите хора. Застъпва се за нормализиране на отношенията с Европейския съюз, подкрепя приемане на еврото, придържа се към умерени консервативни възгледи. Обещава да се бори срещу законите, приети от мнозинството на Орбан, и срещу корупцията. Във финансираните отвън онлайн медии опозицията има хегемония над правителствените гласове.

Слабото място на коалицията

е, че включва крайно дясната партия "Йоббик" - духовен наследник на Ференц Салаши, инсталиран от Хитлер на власт. За месец до януари 1945 г. се осъществяват неописуеми злодеяния: над 450 000 евреи, цигани, хомосексуалисти, "непълноценни" и др. са изпратени в лагерите на смъртта или са жестоко екзекутирани.

Ако дойде на власт, коалицията едва ли ще успее дълго да се задържи, поради дълбоките идейни различия между социаллибералите и крайно десните.

Друг критичен момент е, че коалицията финансово се подкрепя от външни донори, които не крият стремежа си да отменят социалните реформи на ФИДЕС. Мощно финансиране осигурява Джордж Сорос, когото значителен електорален сегмент смята за международен спекулант, опитващ се да налага неолибералния наратив на Брюксел. От години сипе милиарди, за да свали Орбан. Неговото "Отворено общество" подкрепя докладите срещу Унгария на "Фрийдъм Хаус" със 171 млн. форинта през 2019 и 2020 г.; "Репортери без граница" - 117 млн. фор. през 2017 и 2019 г.; Унгарския съюз за граждански свободи - 287 млн. фор. през 2016-2020 г.; института "Кароли Етвьош" - 220 млн. фор. през 2009-2018 г.; "Хюман Райтс Уоч" - 110 млн. фор. през 2018 и 2020 г.; "Амнести Интернешънъл"  - 8 млн. фор. през 2020 г.; Унгарския хелзинкски комитет - 488 млн. фор. през 2016, 2018 и 2019 г.

Добрите намерения на Марки-Зай се размиват не само от идейните различия в коалицията, но и от

зависимостта му от външното финансиране

Мнозина считат за отстъпление от неговите възгледи исканата замяна на Закона за закрила на детето с друг "джендърски" акт; предложението за приватизация на болници и клиники; здравеопазването да работи с печалба; енергийните проблеми хората да си решават като харчат по-малко вода, електричество и газ, и др. Социологическите анкети сочат, че между 69 и 74% от активните унгарци не одобряват подобни промени.

От другата страна е коалицията ФИДЕС/Християн-демократичната народна партия, която управлява през последните 12 години. Пристъпи се към ускорена реиндустриализация, ефективно насърчаване на фермерско селско стопанство, осигуряване енергийната независимост на страната чрез изграждането на нови два блока в АЕЦ "Пакш" по финансиран от Руската федерация проект, изграждане на инфраструктурни проекти, включително скоростна железница между Будапеща и Белград с китайско участие, и др. Промишленото производство допреди епидемията нараства със средногодишен темп над 5,5%. Тези мерки доведоха до намаляване на безработицата от близо 14% през 2010 г. до 3,7% към 2020 г.

През 2018 г. средната работна заплата достигна 425 000 форинта (1214 евро) - увеличение от 40% в сравнение с 2017 г. От 2020 г. започна радикално увеличение на лекарските заплати до 2023 г. Начинаещ медик в държавна клиника ще получава равностойността на 2000 евро, а специалист с дългогодишна практика - над 6500 евро. Ежегодно се актуализират пенсиите. През октомври м.г. всички пенсионери - унгарци или работили по трудов договор чужденци, получиха еднократно по 80 000 форинта (228 евро) компенсация за поскъпването на живота. Освен това безплатно пътуват в градския транспорт и по цялата страна с влакове и автобуси. Орбан подчертава, че пенсионерите в Унгария заслужено се ползват с привилегии, след като техният десетилетен труд е в основата на днешното национално богатство.

Стартиралата през 2016 г. радикална

програма за насърчаване на раждаемостта

няма аналог през последните 30 години в ЕС. Поощряват се младите семейства, раздават се подаръци от държавата за закупуване на жилище и автомобил; жени, родили и отгледали 4 деца, се освобождават от подоходен данък до края на живота си; въвеждат се помощи за баби и дядовци, които поемат грижата за отглеждане на внуците си. Значително е намалена детската смъртност.

Отношенията на Унгария с ЕС определено са сложни. Правителството активно се противопоставя на опитите на Брюксел да подкопава суверенитета на страната, да налага ЛГБТ идеология, Зелена сделка, демографско и културно самоубийство. "Унгария отхвърля западния либерализъм. Ние няма да се откажем от правото да защитаваме границите си, да спираме мигранти... Ние настояваме, че в Унгария бракът е между мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена... И че трябва да оставят децата ни на мира", заявява Орбан. Според него ЕС трябва да бъде реформиран, а целта на Унгария е да постигне промяна, не да напуска общността.

Унгарското правителство внимателно следи динамичните процеси в Европа и света. През февруари премиерът Орбан направи поредната си, 12-а визита, в Москва. На срещата с президента Владимир Путин бяха препотвърдени гаранциите за газовите доставки. Количеството газ по 10-годишния договор от 2021 г. се увеличава с още 1 милиард куб. м годишно. Орбан призова също за мирно разрешаване на конфликтите на основата на взаимното уважение и диалога.

Брюксел остро критикува Орбан

за това посещение. Правителството контрира, че като член на ЕС и НАТО Унгария има правото и задължението да бъде информирана от първа ръка, тъй като вземането на мъдри и обосновани решения по най-важните въпроси на външната политика и сигурността на ЕС изисква единодушие. Подчерта също, че преди срещата с Путин, премиерът Орбан е разговарял с президента на Франция, която е ротационен председател на ЕС, и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг; както и че Унгария винаги се придържа към официалните решения на тези организации.

От миналата седмица Унгария има нов президент - Каталин Новак, избрана с абсолютно мнозинство от парламента. Този акт е и отговор на критиките на Брюксел, че в управлението няма достатъчно застъпени представители на нежния пол.

И така - изборите предстоят. Засега нагласите сочат 4 пункта преднина на ФИДЕС. Какво ще покажат резултатите? Ще разберем на 3 април. Не трябва да забравяме милиардите на Сорос и компания, с които се подхранва общественото мнение чрез социалните мрежи и онлайн медиите.

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 741

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 1885

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 1117

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 873

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ