19 Юли 2024петък15:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров: За да има силна държава, трябва да има силна левица – обединението се реализира

Бързият отказ на ПП-ДБ от втория мандат е бягане от отговорност, подходът на третия мандатоносител трябва да е различен

автор:Дума

visibility 437

„Изненадващ е бързият отказ на ПП-ДБ от поне опит да се сформира правителство, въпреки предварителните заявки, че такъв ще има. И това е на фона демонстрираната готовност от всички политически сили за диалог, в това число и БСП. Това по-скоро е бягане от отговорност“, заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров пред NOVA News.

Той обясни, че БСП са подходили диалогично и дори са заявили готовност за допълнителен разговор по предложената декларация. „Прекалено претенциозно е да искаш да правиш съдебна реформа, стъпвайки на нарушение на Конституцията. Да се фиксираш само върху съдебната реформа, при условие че съвсем скоро си я правил по един доста нескопосан начин, оставяйки на заден план горещите теми на обществото и истинските проблеми, за нас не е сериозно“, коментира Зафиров.

Според него няма особена разлика между подхода на ГЕРБ и на ПП-ДБ. „ГЕРБ казаха: „Ако не ни подкрепите правителството, отиваме на избори“. ПП-ДБ: „Ако не подкрепите декларацията, няма да правим нищо.“ Този ултимативен подход видимо не сработи“, обърна внимание той.

И.ф. председател на БСП заяви готовността на социалистите да участват активно в диалога по третия мандат, който и да го получи, като изрази умерена доза оптимизъм, че възможностите на този парламент не са напълно изчерпани.

„Мандатоносителят на третия мандат трябва да влезе със съвсем различен подход и на масата за преговори трябва да се сложат горещите теми на българското общество“, посочи Зафиров.

По думите му основната тема трябва да е разпадът на държавността, която се е демонстрирала и при ситуацията с пожарите.

„Разговарях с кметове, с представители на институции – хората плачат, цели села горят. Нали разбирате как на фона на тази човешка трагедия стоят българските политици, които в момента се занимават с незначителни неща? Затова от „БСП за България“ внесохме в бюджетна комисия спешно да се разгледа въпросът за оказване на помощ. Държавата трябва да вземе мерки за компенсиране на пострадалите, за закупуване на техника и целия комплект от действия, които трябваше вече да са факт, но аз съм удовлетворен, че бюджетна комисия вече ги прие. Колкото и да струва – държавата не може да пести от това“, категоричен бе Атанас Зафиров.

„Не просто, че лявото обединение е възможно, то е наложително, защото, за да има силна държава, трябва да има силна левица – тя винаги е била стожер на държавността“, каза още Зафиров.

По неговите думи обединението вече се реализира и неговата кулминация ще бъде на Бузлуджа, а в навечерието ѝ на голяма среща ще бъде подписан документ – идеологически постамент, на който да стъпи то.

„Нашата заявка е за спечелване на следващите парламентарни избори. Имаме  вдъхновяващия пример на френската левица и нищо не пречи да го повторим в България. Имаме уникален шанс и разбиране от всички леви политически субекти. Подчертавам всички – няма да делим никого, всеки е добре дошъл“, заяви Атанас Зафиров.

„Радвам се, че историческата мисия за обединение на лявото се падна на БСП. Но това е процес между равни и влизаме в него като равнопоставени политически субекти. Искам да благодаря на цялата партия, защото за този нов път на помирение вътре в БСП,  на подадената ръка и консолидация на лявото, ние имаме подкрепата на всички структури“, каза още Зафиров.

Той бе категоричен, че БСП не е лидерска партия и никога няма да бъде. „Имаме си своите колективни органи и колективно начало и ако това колективно начало е било по някакъв начин пренебрегвано, то оттук нататък няма да бъде така. Председателят ще бъде пръв между равни в БСП, който и да е той“, подчерта социалистът.

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ